A gyermeki jogok világnapjára emlékeztek ma a Szent István Egyházi Iskolában. A diákbizottság által szervezett programon az alkalmat szimbolizáló, kék színű ruhadarabokat viseltek a tanulók és pedagógusok.

Jog az élethez, a fejlődéshez, az egészséghez, a megfelelő életkörülményekhez, a szociális biztonsághoz, az oktatáshoz. Védelem a bántalmazástól és kizsákmányolástól, jog a családhoz, vagy azt helyettesítő védelemhez, a játékhoz és szabadidőhöz, a véleményének figyelembevételéhez; a részvételhez az őket érintő ügyekben, a megkülönböztetés-mentes élethez, a tájékoztatáshoz, a magánélethez, a személyazonossághoz és saját kultúrájának megőrzéséhez, és hogy minden őket érintő döntésnél az ő legfőbb érdeke legyen az elsődleges. Ezeket tartalmazza az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, amely hazánkban 1991 óta hatályos. A nemzetközi megállapodás elfogadásának dátuma, november 20-a a gyermeki jogok világnapja, amelyről ma megemlékeztek a makói SZIGNUM-ban. – Diák önkormányzatunk minden tanévben két jeles alkalmat választ ki, amire felhívja a közösség figyelmét. Korábbi esztendőkben ilyen volt a magyar foci és a kézmosás világnapja, vagy az animációs filmek népszerűsítése. Mindig együtt döntünk a témáról, ami iránt most is nagy volt a lelkesedés – avatott be a szervezés részleteibe Borsosné Majoros Melinda, IDB-t koordináló pedagógus.

A gyerekek ezúttal is jó ötleteket valósítottak meg. Egy óriási, kék színű szelfi falra jegyezték fel a gyermeki jogokat és diák direktor szervezte az iskola szerdai rendjét. – Szokatlan érzés az igazgatói irodában lenni, még nem voltam itt korábban. Úgy gondolom, nehéz feladat egy intézményt vezetni – vélekedett Gyenge Dorina 8. osztályos tanuló.

A tanítási órákon is felcserélődtek a szerepek; a pedagógusok közül többen visszaültek a padba és a tanulók oktattak.– Nagyon tetszik a nap nekünk, mert ez olyan téma, ami érdekli a fiatalokat. Szerintünk nem mindenki ismeri ezeket a jogokat és ezek közül az a legfontosabb, hogy nem szabad a gyerekeket bántani – vélekedtek a közösségből többen. Az éppen órára igyekvő diákok közül azért arra is mindenki rábólintott, hogy ezekkel együtt kötelességeik is vannak.

A SZIGNUM Csapat évének programjai itt nem értek véget; november 23-án, szombaton délután a megújított Szent Erzsébet jótékonysági délutánra várják az érdeklődőket a Hagymaházba.  

    

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest