Hírek

Fiatal tehetségek mutatkoztak be az Ifjú Zenebarátok Világnapján

Szólózenészek és kamaracsoportok álltak színpadra szerda este a Hagymaházban a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos, Ifjú zenebarátok világnapi rendezvényén.

Mint Borkáné Dudás Mónika portálunknak elmondta, minden évben ezen a napon azokat a tehetséges B tagozatos, illetve leendő B tagozatos növendékeket mutatják be, akik valószínűséggel zenei pályán fognak majd továbbtanulni, vagy annyira tehetségesek azon a hangszeren, abban a produkcióban, amit előadnak, hogy érdemes őket nagyközönség előtt is megmutatni.

– Azt gondolom, hogy minden kolléga igyekszik ilyenkor a legtehetségesebb és a legnagyobb reménységgel induló tanítványát kiállítani a színpadra, pontosan ugyanúgy izgulnak, ha nem jobban, mint a gyerekek. Azért fontos ez a gyerekeknek, mert én azt gondolom, hogy a művészetet saját magunknak, önmagunknak művelni nem igazán elegendő, hanem sokkal inkább fontos, hogy ezt megmutassuk a nagyközönségnek is – emelte ki az intézményvezető. Mint hozzátette, a kisebb, tanszaki koncertek mellett ilyenkor nagyközönség elé állhatnak ki a növendékek, amely motiválhatja őket a későbbiekben a tanulmányaik folytatásában.

– Nemcsak a zene tanítása, a hangszer megismertetése fontos, hanem sokkal fontosabb ilyenkor a nevelőmunka, és az, hogy tudni kell, hogyan kell kiállni, megjelenni egy ilyen előadáson, milyen rituálék vannak, amelyek elvárhatóak egy komolyzenei koncerten. Ezt is meg kell tanítani a gyerekeknek, természetesen ezt is gyakorolják, megbeszélik, hogy milyen ruházatban jelenjenek meg ilyenkor, és a kollégák nagyon fontosnak tartják a koncertlátogatóvá nevelést is, tehát nemcsak azt, aki kiáll a színpadra, hanem azokat a diákokat is várjuk ilyenkor, akik nem lépnek ugyan fel, de zeneiskolánk tanulói – mutatott rá.

Az esten 19 produkciót láthatott a nagyérdemű, elsősorban szólózenészeket és kamarazenekari előadásokat, az együttesek pedig majd a karácsonyi koncert során mutathatják be tudásukat – tudtuk meg Borkáné Dudás Mónikától.