Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

A határhoz taxizott a török embercsempész, rokona átmászott a kerítésen

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a németországi tartózkodási helyű, török állampolgárral szemben, aki idén tavasszal egy rokonát próbálta meg Németországba csempészni. A rokon átmászott a biztonsági határzáron. A kép illusztráció.

A vád szerint a vádlott megállapodott Törökországban élő rokonával, hogy Szerbia érintésével Magyarországon keresztül Németországba csempészi. Ezért a vádlott rokona Törökországból Belgrádba repült, ahol találkozott a vádlottal, majd taxival Szabadkára utaztak. Miután egy éjszakát ott töltöttek, a vádlott taxival a Röszkei Közúti Határátkelőhelyhez ment és gyalogosan belépett Magyarország területére. Rokona mindeközben Ásotthalom külterületén a biztonsági határzáron átmászott, a szerb-magyar határt így jogellenes módon lépte át és jutott Magyarország területére.

Megbeszélésüknek megfelelően röviddel ezután a vádlott a rokonát német honosságú autójával Ásotthalom külterületén felvette, majd útnak indultak. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2019. május 12-én, reggel 8 órakor, Ásotthalom külterületén intézkedés alá vonták a vádlott által vezetett gépkocsit. Megállapították, hogy a vádlott rokona a magyarországi tartózkodásának jogszerűségét igazolni nem tudja, ezért őt előállították, a vádlottat pedig őrizetbe vették.

A rokonának a szerb-magyar államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtó vádlottat a járási ügyészség embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.