A múlt héten egy úgynevezett néma bejárást tartottak a Návay iskola udvarán, azaz a  leendő helyszínen. Három cég szakemberei mérhették fel a területet. Csütörtökön pedig akár ki is hirdethetik a közbeszerzési eljárás eredményét. A képen a sportcsarnok látványterve.

A beruházó Nemzeti Sportközpontok még szeptemberben átadta a leendő földeáki sportcsarnok projektet Beruházási Ügynökségnek. A múlt héten úgynevezett néma bejárást tartottak a leendő földeáki sport/tornacsarnok leendő helyszínén.

– Három cég szakemberei nézték meg a leendő munkaterületet – mondta portálunknak a bejáráson szintén részt vevő Hajnal Gábor. Földeák polgármestere elárulta, hogy a szakemberek ezúttal nem kérdezhettek, de a rendelkezésükre álló fél-háromnegyed óra alatt alaposan felmérhették a sportcsarnok helyszínét.

– A sportcsarnok építésére nyílt közbeszerzést írtak ki, s erre november 21-ig, azaz most csütörtökig várják az ajánlatokat – mondta a polgármester, aki úgy tudja, hogy egy negyedik jelentkező is pályázik majd a kivitelezésre, melyre közel 942 millió forintot különített el a kormány. – A kérdés az, hogy ebbe az összegbe beleférnek-e az ajánlatok. Ha igen, akkor a közbeszerzési eljárás eredményhirdetését követően kötnek szerződést a leendő kivitelezéssel. Ha az ajánlatok nem férnek be a megszabott keretbe, akkor a kérdés ismét a kormány elé került, ugyanis akkor emelni kell az összegen. – Reméljük ez utóbbira nem lesz szükség – mondta a polgármester. Hajnal Gábor hozzá tette, hogy a munkaterületet leghamarabb 2020. februárjában adhatják át, a kivitelező márciusban kezdhet, s az építkezésre összesen négyszáz napja lesz a kivitelezőnek, azaz a földeáki sportcsarnok 2021. tavaszára készülhet el leghamarabb.

Az iskola az építkezés közben is zavartalanul működik, ugyanis az építkezési területet teljesen elkülönítik, s oda a Gagarin utca felől járnak majd be a kivitelezők.

Ide, az iskolaudvar Gagarin utcai szélére építik majd a sportcsarnokot.

Mint korábban arról többször is beszámoltunk, a Návay iskola udvara Gagarin utca felőli szélén épülhet meg a földeáki sportcsarnok, mely építési engedélyre benyújtott terveit idén augusztusban kapta meg az önkormányzat. A sportcsarnok építése majd két évet csúszott eddig. A csúszás oka, hogy az eredeti kormányhatározat szerint nem a község által kért és az iskolai gyermeklétszám által indokolt „C” típusú, 20×40 méteres küzdőtérrel rendelkező sportcsarnok, hanem egy kisebb épült volna meg. A község vezetése – Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásával – végül elérte, hogy a kormány új, a földeákiak igényének megfelelő sportcsarnok építését jelölte meg célként. Az eredeti becslések szerint költségeit másfél évvel ezelőtt 500-700 millió forint közé becsülték, azonban az építőanyagárak és a munkabérek emelkedése miatt mára ez akár 800 millió – 1 milliárd forint is lehet.

A beruházás azért is csúszik, mert bár az első helyszíni szemle során a polgármester és az alpolgármester/iskolaigazgató közölte a tervezővel, hogy a sportcsarnokot az iskolaudvar Gagarin utcai szélére kellene elhelyezni, a tervező végül azt valamiért mégis az udvar közepére helyezte el azt. Így a sportcsarnokba csak az iskola kinyitásával lehetett volna bejutni. Márpedig a csarnok nem csak az iskolai testnevelést, de a közösségi, családi rendezvényeket is szolgálná. A község jelzésére végül – nagy küzdelem után – a tervező a megfelelő helyre „tolta át” a tervet, ennek közel 10 milliós költségét végül a földeáki önkormányzatnak kellett állnia.

Ahogy arról már arról is többször írtunk, s számos helyi fórumon is elhangzott nem a földeáki önkormányzat a sportcsarnok építés beruházója, nem az önkormányzat írja ki a közbeszerzést, nem az önkormányzat választja ki a kivitelezőt és egyáltalán nincs semmiféle ráhatása az építés menetére. Azt kiemelt állami beruházásként a Magyar Nemzeti Sportközpont és az sportcsarnokok építésére létrehozott állami beruházási ügynökség végzi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest