Belföld Hírek

Hatósági eljárás indulhat Hadházy aláírásgyűjtési akciójával kapcsolatban

A határidő leteltéig nem tett eleget a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felszólításának az általa gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban Hadházy Ákos – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Hozzátette, a független képviselő ezzel a hatósági eljárást kockáztatja, ami akár bírsággal is végződhet. Október végén a Magyar Hírlap számolt be róla először, hogy vizsgálata során a NAIH számos adatvédelmi hiányosságot talált Hadházy Európai Ügyészséghez történő csatlakozást célzó aláírásgyűjtő akciójával kapcsolatban. Péterfalvi Attila akkor lapunknak elmondta: a képviselő érvényes jogalap nélkül gyűjtötte 2018. július 19. és 2019. május 30. között az aláírásokat, ezért felszólították, hogy haladéktalanul törölje a kezdeményezéssel összefüggésben az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot. A képviselőnek az előírt intézkedésekről a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban kellett volna tájékoztatnia a hatóságot.

A vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívhez tartozó adatkezelési tájékoztatóban Hadházy Ákos mint adatkezelő nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, de a képviselő az aláírásgyűjtő ívek online feltöltése során is megsértette az adatvédelmi előírásokat. Az érintettek adatkezeléshez történő hozzájárulásának hiányoztak a legfontosabb fogalmi elemei, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy az adatkezelés jogalapja érvényes legyen. Ismert, Hadházy akciója sikertelen volt, de hogy az általa gyűjtött aláírásokkal mi lett, azóta sem tudni.