Hírek Makó

Hegedűszóval érkezett Makóra a Héttorony fesztivál

A tizenegy állomást magába foglaló fesztivál vasárnap este Makóra érkezett, ahol „A fürdőépítő Kaláka mozgalom” építészeti kiállítás mellett Sárközy Lajos és Zenekara, illetve a Lajkó Félix Band is színpadra állt a Hagymaházban.

– A fesztivál ötlete kapcsán egészen ’92-ig kell visszamenni, amikor Sevillában megépül a magyar pavilon, ugye ennek óriási világsikere volt a hét tornyával, ennek a pavilonnak volt saját zenéje, amit Kiss Ferenc zeneszerző készített, ő a fesztivál művészeti vezetője, és már akkor Makovecz Imre azt mondta neki, hogy nyugodtan a héttorony szellemiségében csináljon koncerteket, sorozatokat, fesztivált, bármit. Sokáig voltak kisebb-nagyobb események Budapesten, de sajnálatosan a Héttorony fesztivál mostani küldetése, arculata Makovecz Imre halálát követően jött létre, amikor is tanítványai, zenészek, tisztelői úgy döntöttek, hogy az emlékére létrehoznak egy ilyen sorozatot – idézte fel Horváth László portálunknak. A Fonó Budai Zeneház ügyvezetője továbbá kiemelte: a fesztivál célja, hogy beutazzák mindazon Makovecz-tereket, amelyek a Kárpát-medencében, akár művelődési házként, templomként, egy-egy közösségnek meghatározzák a mindennapjait – ezt fűzték fel egy csokorra a fesztiválban. Horváth László elismeréssel szólt továbbá a Makón megépült Makovecz-épületekről, amely kapcsán gratulációját is kifejezte.

navigate_before
navigate_next

– Makónak gratulálunk, hogy itt még a fejlesztések folytatódnak, mint halljuk a fürdő kapacitásbővítése is zajlik, és ugye mindez a Makoveczi gondolat, rajzok szellemében fejlődik tovább, úgyhogy ilyen szempontból Makó és Makovecz valóban egyedit alkotott – hangsúlyozta.

„A fürdőépítő Kaláka mozgalom” kiállítás megnyitóján Csernyus Lőrinc is megosztotta gondolatait. Makó város főépítésze felidézte a fesztivál történetét, makói kötődését, illetve szólt az idén 30 éves Kós Károly Egyesülésről is, amelynek történetének egy-egy szeletét mutatják be a november 8 és 20. között zajló fesztiválon, Makón ezek közül a kalákaépítés került fókuszba. Kovács Attila, az Ars Topia Alapítvány munkatársa a megnyitón felelevenítette a kaláka mozgalom történetét, továbbá felhívta arra is a figyelmet, hogy csatlakozni is lehet a mozgalomhoz.

A kiállítását megtekintését követően Sárközy Lajos és Zenekara, illetve a Lajkó Félix Band is színpadra állt a Hagymaházban.