Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Börtönbüntetésre ítélték az uzsorás házaspárt

A házaspár azzal a feltétellel adott kisebb kölcsönöket nehéz körülmények közt élőknek, hogy azoknak nagyobb mennyiségű húst, illetve tűzifát kellett vásárolniuk, még ha nem is akartak. A  kölcsönt le is dolgozhatták.

A házastársak egy Békés megyei településen 2009 márciusától 2012 februárjáig a létminimum alatti jövedelemmel rendelkező háztartásban élő sértetteknek rendszeresen azzal a feltétellel adtak kisebb összegű kölcsönt, hogy a vádlottaktól – függetlenül attól, hogy az nem állt szándékukban – nagyobb mennyiségű húst, illetve tűzifát kellett vásárolniuk. A vásárolt dolgok értékét a kölcsönösszeggel együtt kellett megfizetniük vagy a vádlottaknál ledolgozniuk.

A vádlottak a nehéz körülmények között élő sértetteket és a velük együtt élő hozzátartozóikat további súlyos nélkülözésnek tették ki.
A Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványában foglaltakat osztotta és harmadfokú immár jogerős határozatával a másodfokú ítéletet helybenhagyta, így az egyik vádlottal szemben két év, míg a másik vádlottal szemben egy év szabadságvesztést szabott ki, utóbbi vádlott esetében a büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.