Hírek

3,7 millió forint támogatást nyert a múzeum az állományvédelem fejlesztésére

2019 májusában a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum pályázatot nyújtott be a járásszékhely múzeumok szakmai támogatására. Ezen pályázat keretében raktári egységek állományvédelmi fejlesztésére igényelte a 3,7 millió forintot. Az eredménye a napokban érkezett meg, amelyben az múzeumot 100%-os támogatásban részesíti Dr. Kásler Miklós az Emberi Erőforrások minisztere – számolt be közösségi oldalán a múzeum.

A múzeum raktáraink állományvédelmi felszerelése és fejlesztése elengedhetetlen, mivel a gyűjteményeit tároljuk ezekben a helyiségekben. A műtárgyakat korszerű, a mai kor állományvédelmi előírásoknak megfelelő környezetben szeretnénk tárolni, megóvva így állapotukat. 2019. január 1-től Makó Város Önkormányzata rendelkezésünkre bocsájtott egy a város szélén lévő épületet, /Makó, Aradi u. 116/ amely megoldaná a raktározási gondjainkat. A pályázati támogatásból ezen épületünkbe Salgo polcokat és kiegészítőket beszerzésére kerül sor – olvasható a bejegyzésben.

A támogatás a fennmaradó összegét a következő feladatok elvégzésére, hiánypótlására fordítjuk:

– a néprajzi raktárunkba (alacsony hőkibocsátású) műtárgybarát izzók beszerzése, felszerelése,
– a Homonnai üveg negatívok és a térképgyűjteményünk biztonságos tárolásához az állományvédelmi előírásoknak megfelelő, nyitott vagy zárt bútorzat beszerzése, amely az adott anyagfajtáknak biztonságot nyújt, nem bocsát ki szerves savakat, oldószereket és egyéb műtárgykárosodást okozó anyagokat,
– műtárgykörnyezetet szabályozó-ellenőrző berendezések beszerzése (mérőműszerek), melyek rendszeres üzemszerű használatra alkalmasak, hitelesíthetők vagy kalibrálhatók.

A fejlesztést a következő év első felében fogja megvalósítani az intézmény.

3,7 millió forint támogatást nyert az intézményünk!!2019 májusában a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum…

Közzétette: József Attila Múzeum – 2019. november 18., hétfő