Hírek Térség Top

Hat és félmilliót nyert a királyhegyesi önkormányzat

Külterületi gépbeszerzésre nyert hat és félmillió forintot a királyhegyesi önkormányzat a Magyar Falu Programban. Két másik pályázatuk egyelőre a tartaléklistára került.

– Egy traktor és egy ágaprító gép megvásárlására nyert hat és félmillió forintot a királyhegyesi önkormányzat, a Magyar Falu Programnak köszönhetően – mondta a Makó Híradónak Horváth Lajos, a község polgármestere. Hozzátette, hogy két másik, szintén a Magyar Falu Programba beadott pályázatukkal kapcsolatban is kaptak értesítést: – A temetői ravatalozó 20 millió forintos és az óvodaudvar falújítását célzó 5 millió forintos pályázatunkkal kapcsolatban arról kaptunk értesítést, hogy azokat ugyan befogadták, de – egyelőre – a tartalék listára tették.
A községnek – a fentieken kívül – egyelőre nincs újabb beadott pályázata.

***

Az előző önkormányzati ciklusban, azaz az előző öt év alatt egészen pontosan 423 millió 385 ezer forint értékben végeztek fejlesztéseket, beruházásokat Királyhegyesen, melyből a falu önerőként 24,941 millió forintot állt.
2015-ben mindjárt saját forrásból hárommillió-ötszázezer forintból újította fel a Petőfi utcát, illetve a temető útjait, összesen 890 négyzetméteren.
Egy esztendővel később három fejlesztés is folyt: Az adósságkonszolidációs támogatásból újították fel a Kossuth, a Jókai és a József Attila utcák útburkolatát, összesen 3 ezer 590 négyzetméteren, összesen kilencmillió-kilencszáznegyvennégyezer-egyszáz forintból. Tizenötmillió forint támogatást és kétmillió-hatszáznegyvenhétezer-ötvenkilenc forint önerőt fordítottak az összesen 1026 négyzetméternyi területet jelentő Kossuth, Béke, Kiss és Ady Endre utcák útfelújítására. Ugyancsak 2015-ben újították fel egy egymillió forintos pályázatnak köszönhetően az I. világháborús községi emlékművet. 2017-ben egy kormányzati támogatásnak köszönhetően hatmillió forintból újult meg az óvodai konyha, de harmincnégymillió-egyszáz forinttal támogatta a kormány a Dózsa György utca, Jókai Mór utca valamint a Béke utca állami tulajdonú útjai felújítását. Ebben az esztendőben újították fel a templom tornyát. A munkálatok elvégzésére a helybéliek közadakozással kétmillió-ötszáznegyvenegyezer forintot adtak össze, s a Szeged-csanádi Egyházmegye ehhez négymillió-ötszázezer forint támogatást nyújtott. És szintén 2017-ben bővítette a községi önkormányzat egymillió-háromszázezer forint saját erőből a ravatalozót.
A testület nagy gondot fordított a következő, azaz a 2018-as esztendőben is az utak, járdák rendbetételére. Összesen 3 ezer 241 négyzetméternyi területen újultak meg a Jókai Mór, Kis, Kossuth utcai járdák, köszönhetően a hetvenmillió forintos kormányzati támogatásnak. Egymillió-kétszázezer forintért épült urnafal a köztemetőben. Négyszáz négyzetméternyi területen készült a község önerejéből parkoló a művelődési ház és a rendelő között, tizenkétmillió-négyszázezer forint költséggel. Még abban az esztendőben, szintén kormányzati támogatás segítségével folytatódott a járdaépítési program, mely során 1043 négyzetméternyi területen újultak meg a járdák a Jókai utca korábban kimaradt részén.
Idén, azaz 2019-ben fejezték be a községháza energetikai korszerűsítését, mely nem csak az épület hőszigetelést, az épület tetejére szerelt napelemtáblákat, de a községháza külső-belső teljes megújulását is eredményezte. A harmincötmillió forintos beruházás avatásával együtt adták át a négymillió forintos önerőből megújult (áthelyezett) fiókpatikát. Harmincmillió forintot nyertek az Egészségház felújítására a a Magyar Falu Programban, tizenötmillió forint – kormányzati támogatásból – folytathatják a járdafelújítási programot, harmincmilliót nyertek a Vidékfejlesztési pályázaton a művelődési ház felújítására, bővítésére, illetve egy Leader-pályázatnak köszönhetően kétmillió-ötszázezer forintból vehettek új eszközöket a háziorvosi rendelőbe.