Egy rakodógéppel ütközött autóba szorult, illetve a kocsi alá került embert mentettek ki ma délelőtt a földeáki és a valkányi önkéntes tűzoltók, akik a közben kigyulladt autóból felcsapó lángokat is megfékezték – egy közös gyakorlat keretében.

Persze mindez csak a földeáki és a romániai valkányi önkéntes tűzoltók szakmai gyakorlati feladati közé tartozott, s helyzetet csak szimulálták.

A földeáki és a valkányi önkormányzatok az INTERREG-es, határon átnyúló „Safer communities in the cross-border area by improved disaster managemet ROHU41” elnevezésű projekt részeként rendezték meg a projektzáró szombati gyakorlatot, mely első elemeként Balogh Róbert tűzoltó alezredes tartott szóbeli felkészítést a két csapatnak. Ezen a makói tűzoltóság parancsnoka ismertette a négy elemből álló gyakorlat legfontosabb elemeit, illetve az azokban használatos főleg kézi eszközök: például a motoros fűrész, a feszítővágók felépítésék, működését, s a munkavédelemmel kapcsolatos tudnivalókat.

A mintegy kétórás előadást követően a résztvevők, a két makói tűzoltó autó kíséretében a földeáki vasútállomás úgynevezett cukorrépa placcára vonultak, ahogy a két település tűzoltói a maguk valóságában is megismerkedhettek az élet- valamint a műszaki mentésnél használt eszközökkel.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a vasútállomáson és a vagonok kirakodását végezte egy rakodógép, mely háta mögött egy türelmetlen autós akart átcsúszni. A művelet nem sikerült, a rakodógép tolatását észlelve az autó sofőrje elkapta a kormányt, s a kocsi fának ütközött, s a vezető beszorult. A kocsi alá pedig bekerült egy figyelmetlen másik ember.

A valkányi tűzoltók motoros fűrésszel távolították el az autóra dőlt fát, majd a két osztag tagjai erővágóval vágták le az ajtókat, bontották fel, majd kötözték ki az autó tetejét, s emelték ki a pokróccal leakart sebesültet. A tűzoltók úgy belejöttek a gyakorlatba, hogy a jármű összes ajtaját villámgyorsan levágták, s a különféle eszközökkel felemelt kocsi alól szakszerűen tették hordágyra és szállították el a közben elhunyt áldozatot.

Nem sokkal ezután „kigyulladt” az autóból kifolyt üzemanyag, s a hatalmas lángokat végül külső haboltó használatával percek alatt eloltották. Balogh Róbert a gyakorlatot, közvetlen a közös ebéd előbb megfelelőnek (köznyelven: jónak) értékelte.

***

Az INTERREG-es, határon átnyúló „Safer communities in the cross-border area by improved disaster ROHU41” programban nem csak három közös kiképzésen vettek részt a földeáki és a valkányi tűzoltók, de minkét település ennek a programnak köszönhetően jutott hozzá egy-egy vadonatúj tűzoltóautóhoz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest