Hírek Térség

A Rónay-kúriát díszíti mostantól a kaszinó egykori, felújított tükre

Felavatták péntek este a kaszinó egykori, antik tükrét, amely ismét teljes pompájában ragyog, immáron a Rónay-kúriában. Az avatóünnepségen Huszárik Kata színművésznő kalauzolta el a megjelenteket Sissi, a szépségideál világába.

Mint Szegvári Ernőné portálunknak elmondta, a tükör nagyon rossz állapotban volt, régóta hányódott; a régi kultúrházban volt, majd átkerült az újba, majd ismét a régibe, és bár korábban is tervezték, hogy megcsináltatják, ennek nagy költsége miatt eddig erre nem került sor.

– Most ezzel az ezzel elkészült kiállítással igaz, hogy egy kicsit később tudtuk megcsinálni, de végre sikerült felújítani. Nagyon szép lett, ezzel megint gazdagodott a település, gazdagodott a Rónay-kúria, gazdagodott a lakosság – emelte ki a polgármester.

navigate_before
navigate_next

– Ez egy nagyon különleges alkalom, ugye márciusban átadtuk a Rónay-kúria kiállítóterét, és nagyon örülünk, hogy egy új tárggyal gazdagodik ez a kiállítás. A tükör eredetéről nem sokat tudunk, annyi bizonyos, hogy a régi kaszinó épületében volt kiállítva. Stílusából, erőteljes barokk jegyeiből arra következtethetünk, hogy a Rónay-kastélyban volt az eredeti helye, a Rónay család birtokában volt, így úgy gondoljuk, hogy ennél méltóbb helye kevésbé lehetne egyelőre a településen – fogalmazott Bódi Marianna. A művelődésszervező továbbá rámutatott: a tükör a szépségideálok, a szépségkultusz létrejöttének egyik fontos eszköze, ezért is választották Erzsébet királynét az est témájának.

Pál László, aki a felújítási munkálatok végezte, elárulta: valóban nagyon rossz állapotban volt, továbbá hiányos is volt a tükör, sok darab letört és sérült volt, továbbá átfestések is fedték. A munkálatok két hónapot vettek igénybe, a felújítást azt is nehezítette, hogy voltak olyan részek, ahol mindkét oldalán sérült volt, így ilyenkor a fantáziájára kellett hagyatkozni Pál Lászlónak a 2,65 méter magas, 1 méter 10 centiméter széles tükör felújításában.

A leleplezését követően többen beálltak a tükör elé és fotókat készítettek, majd Huszárik Kata színművésznő különleges felolvasóestjét hallgathatták meg, amely során Erzsébet királyné, azaz Sissi életébe nyerhettek betekintést.