Hírek Makó

Idősügyi tanácsnok lett Kovács Sándor

A legutóbbi testületi ülésen döntött a képviselő testület az önkormányzat új szervezeti struktúrájáról, ezen belül pedig a tanácsnokokról is. A mostani ciklusra létrehozott Idősügyi tanácsnok tisztséget Kovács Sándor kapta meg, az önkormányzati képviselővel a feladatokról és a makói idősek helyzetéről beszélgettünk.

 

– Mint az alakuló ülésen kiderült, ön az új ciklusban az Idősügyi tanácsnok tisztséget kapta meg, ám mielőtt erre rátérnénk, beszéljünk a korábbi, makói időseket érintő intézkedésekről.

– Mivel az előző ciklusban is képviselő voltam, így tudom, hogy nagyon sokat tettünk az idősekért, ahogyan a fiatalokért is. Ennek köszönhető az is, hogy idősbarát önkormányzat címet kapott a város. Bevezettük például, hogy 5 ezer forintot kapnak a 70 éven felüli idősek karácsonykor, és húsvétkor, a következő évben pedig ezt felemeltük 10 ezer forintra mindkét alkalommal az évben. Ezt körzetenként a képviselők viszik ki, most is a jövő héten már megkezdjük. Ez mintegy 3500 főt érint. A 90., 100. életévüket betöltött időseket a születésnapjukon is köszöntjük. A nyugdíjasklubokat is segítjük anyagilag, a rendezvényeiket, utazásaikat, de a működésüket is. Vendégül látjuk egy nagyon szép műsorral az Idősek Világnapja alkalmából is a nyugdíjasokat. Karácsony előtt is rendszeresen felkeressük a klubokat, hogy köszöntsük őket. Ennek a gesztusnak is nagyon örülnek és várják az idősek. A polgármester asszony javaslata, hogy létrejöjjön az Idősügyi tanácsnok tisztség, szerintem azt mutatja, hogy az önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít majd rájuk.

– Milyen feladatokat jelent majd ez a tisztség?

– Nekem kell majd a kapcsolatot tartani rendszeresen a nyugdíjasklubokkal, figyelemmel kísérni az idősek helyzetét, illetve az életkörülményeik javítása érdekében együttműködni az Emberi Erőforrások Bizottságával. Emellett véleményeznem is kell majd az időseket érintő önkormányzati rendeleteket és előterjesztéseket. Hála istennek egészségileg még jól bírom, bízom benne, hogy eleget fogok majd tudni tenni az elvárásoknak.

– Milyennek látja a nyugdíjas klubok működését?

– Szerintem nagyon jó, sok rendezvényt tartanak, az önkormányzattal is kifejezetten jó a kapcsolatuk, fontos szervezői a közösségi életnek Makón.

Van már most olyan terv, ami érinti az időseket ebben a ciklusban?

– Nem könnyű dolog, de most annak a lehetőségét keressük, hogy azokat a beteges időseket feltérképezzük, akik nem járnak nyugdíjasklubokba, nem tudnak elmenni rendezvényekre. Őket szeretnénk valamilyen juttatásban részesíteni, azon felül, hogy évente kétszer megkapják az utalványt. Ennek próbáljuk kidolgozni a módszerét, rendszerét.

– Már a kampányban is többször beszélt arról, hogy szükség lesz a városi közvilágítás fejlesztésére. Voltaképpen ez is nagy segítség lenne az időseknek…

– Ez nekem nagyon régi vesszőparipám. Én hatéves korom óta rosszul látok, engem végtelenül zavar, ha rossz a világítás. Egy átfogó közvilágítási programot kell megvalósítani, ami nagyobb fényerőt ad, különös tekintettel a város külső részein. Valóban, ennek szorgalmazása is beletartozik a munkámba, hiszen az idősek így tudják nyugodtan élni a mindennapjaikat.