Hírek

A fogyasztói tudatosságról tartottak előadást a Návay diákjai Szegeden

Az idei évben is átadták a „Fogyasztói tudatosságra nevelő Iskola” címet, amelyet csütörtök délelőtt vehetett át a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az ünnepélyes díjátadót követően a mai nap átadott címet két éve viselő makói Návay tartott előadást a résztvevőknek.

Molnár Zoltán beszédében rámutatott, ma szinte mindennapos a fogyasztói tudatosságára való felhívás, ennek kapcsán – mint kiemelte – nem kérdés, hogy tennünk kell valamit.

– Ahhoz, hogy Földünk élhető maradjon, hogy legyen esélye a jövő generációjának, nekünk most tennünk kell valamit! – húzta alá a szegedi intézmény megbízott igazgatója, aki az iskolák szerepéről is, hiszen az iskolájukban végzett tanulók is sokat tehetnek ennek kapcsán szakmájukon keresztül.

– Ma, amikor a környezetvédelem mind országos, mind nemzetközi szinten ilyen méretű szerepet kap, akkor nem kérdés, hogy nekünk, pedagógusoknak is be kell állnunk e mögé, hiszen a mi feladatunk és lehetőségünk felbecsülhetetlen – hangsúlyozta Molnár Zoltán.

Az Innovációs és Technológia Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, Keszthelyi Nikoletta beszédében bemutatta az ITM által meghirdetett, a diákok gyakorlatban használható fogyasztóvédelmi ismereteinek megalapozását szolgáló pályázatot. Mint kiemelte: „fontos, hogy terjesszük a fogyasztóvédelmi ismereteket, akár alternatív módon, akár beépítve a tanórákba is”. Rámutatott, a Fogyasztói tudatosságra nevelő Iskola-cím átadásával az is a cél, hogy a fogyasztói tudatosságot terjesszék a diákok körében, hiszen ők a fogyasztói társadalom célcsoportja, így nem mindegy, hogy mit vásárolnak, elhisznek-e mindent a reklámoknak, vagy ami az interneten megjelenik. Továbbá ha valaki vállalkozni szeretne majd a diákok közül, akkor is fontos ez a szemlélet – mutatott rá Keszthelyi Nikoletta, aki átadta a „Fogyasztói tudatosságra nevelő Iskola” címet a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának.

navigate_before
navigate_next

Ezt a címet 2017 februárjában a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is elnyerte, ennek kapcsán kaptak meghívást, hogy számoljanak be tapasztalataikról és tartsanak egy rövid előadást, hogy miket is csináltak eddig – tudtuk meg Szekeres Krisztiántól. Az iskola közgazdász tanára, pályázati koordinátora elmondta, a pályázatok nyomán számos hasznos események vehettek részt, nagyon sok diákjukat megmozgatva, többek között a minisztériumba is ellátogattak, de nemzetközi versenyen is vettek már részt, amelyet győzelemmel zártak, a teljes pályázat pedig öt évet foglal magába, de lehetőség van még öt évvel meghosszabbítani, ha teljesítik a vállalásaikat.

Az Újvidéki GENIUS Fogyasztóvédelmi Diákversenyen bemutatott pályamunkájukat a diákok Szegeden is prezentálták. Mint Böngyik Gabriella Dorinától megtudtuk, négy fővel vettek részt a versenyen, ahol egy közel 50 oldalas dokumentumot mutattak be. Ebben nemcsak a vásárlást befolyásoló tényezők és a vásárló típusok szerepelnek, hanem arra is rámutat, hogyan tudnak erre odafigyelni a vásárlók, és hogy mire is kell nagy hangsúlyt fektetni.

– Számomra nagyon meglepő volt, hogy minden csapat nagyon felkészült volt, és mindenki hasznos információt hozott, és ebből tudtunk ihletet is meríteni, rengeteg szakmai dolog hangzott el, és mindezek mellett egy nagyon kellemes versenyen vettünk részt, a többi csapattal is volt alkalmunk beszélni, és ők is elmondták az észrevételeiket, és mi is a miénket – emlékezett vissza a májusi versenyre Zombori Krisztián.

Az ünnepséget megelőzően a diákok és az érdeklődők megtekinthették az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságának Mechanikai és Villamossági, valamint Élelmiszer és Vegyipari laboratóriumainak – a napszemüvegek UV-áteresztő képességének, a testékszerek, szemüvegek, bizsuk nikkel kibocsátásának, valamint a villamos termékek és gyermekjátékok biztonságossági vizsgálatainak – helyszíni bemutatóját.