Belföld Hírek

Városnézésre is jut idejük a diákoknak

Mindkét érintett évfolyamnak minimum harminc órát kell tényleges nyelvórával töltenie a kéthetes külföldi tartózkodás alatt, de egyes nyelviskolák ennél többet is ajánlanak, sőt jellemzően ők intézik a szállást is – erről számolt be a Magyar Nemzetnek a kormányzati támogatású programot bonyolító Tempus Közalapítvány vezetője. Tordai Péter igazgató jelezte: aki egyéni utazásra pályázik, annak magának kell majd megszerveznie a kijutást.

Heteken belül elérhető lesz a 9. és 11. évfolyamos diákok jövőre induló ingyenes külföldi nyelvtanfolyamainak kurzuskínálata. Az Ausztria, Egyesült Királyság, Franciaország, Írország, Málta és Németország, valamint Kína nyelviskoláiba készülő fiatalok több száz minősített intézmény közül választhatnak majd. A program lebonyolításával és szervezésével megbízott Tempus Közalapítvány (TKA) igazgatója lapunkkal azt közölte: a külföldi partnerek részvételének kötelező eleme, hogy az adott nyelviskola minimum heti 15 órát ajánljon a diákoknak 60 perces tanórák esetén, vagy heti húsz órát akkor, ha a magyar rendszerhez hasonlóan 45 perces órákat tartanak. A kéthetes kinti tartózkodás alatt tehát az órák hosszától függően fejenként 30-40 tanórán kell részt venni, ezt egységesen kell teljesíteniük a 9. és a 11. évfolyamon tanulóknak is. Tordai Péter igazgató kiemelte: vannak olyan nyelviskolák, amelyek a minimumfeltételnél több nyelvórát ajánlanak, emellett nagyon változatos szabadidős és kulturális programokat is szerveznek.

– A nyelvtanulási piacra jellemző, hogy nyáron olyan bentlakásos nyelvtanfolyamokat szerveznek, amelyeken a délelőtti aktív tanulást délután tanórán kívüli programokkal egészítik ki. A nyelviskolák közül több kirándulást, sport- vagy egyéb kulturális tevékenységet szervez a hétköznapokra, szombaton pedig egész napos kirándulást a közeli nagyvárosokba – ismertette, hozzátéve: ezek is lehetőséget biztosítanak a tanulóknak, hogy célnyelvi környezetben tapasztalják meg a nyelvtudás előnyeit és életre szóló barátságokat alakítsanak ki más országból érkező kortársaikkal.

Mint kiderült, a szállást nem a TKA szervezi itthonról, hanem jellemzően a külföldi nyelviskolák fogják biztosítani, részben fogadó családoknál, valamint a nyelviskolához közeli, esetleg azok területén működő kollégiumban.

Ami pedig a finanszírozást illeti, a Tempus közvetlenül a nyelviskoláknak fizeti ki a tanfolyamok díját, viszont az utazás, a biztosítás és a külföldi megélhetés költségeire ösztöndíj formájában ad teljes körű támogatást a diákoknak. Fontos tudnivaló, hogy aki nem csoportos, hanem egyéni útra pályázik, annak magának kell megszerveznie a kiutazását. Igaz, ők lesznek kevesebben, az előzetes igényfelmérés adatai szerint ugyanis az érdeklődők inkább a csoportos kiutazást részesítik előnyben. Mint azt a múlt héten megírtuk, 90 ezer jelentkező közül összesen 81 ezer tanuló menne csoporttal külföldre, míg mindössze kilencezren indulnának útnak egyedül.