Kiemelt hírek Térség

Csongrád megyében nem kérdés a közfoglalkoztatás értékteremtése

Az idei közfoglalkoztatási vásárral együtt nyitotta meg kapuit az országban elsőként a közfoglalkoztatásban és szociális szövetkezetek által előállított, minőségi kézműves termékeket árusító bolt a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében.

A kormánymegbízott a megnyitón elmondta, a kormányhivatal immár hatodik alkalommal szervezte meg a Közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt, hogy bemutassa a közfoglalkoztatás értékteremtő lehetőségeit. A rendezvény egyre népszerűbbé vált, idén már  24 közfoglalkoztató, valamint szociális szövetkezet és alapítvány kínálja a vásáron portékáit, emelte ki Juhász Tünde.

A kormányhivatal emellett a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezettel létrehozta a Helyi-ség elnevezésű boltot, ahol egész évben elérhetők a közfoglalkoztatásban és szociális szövetkezetek által előállított termékek. A kormányhivatal épületében kialakított üzletben szörpök, gyümölcslevek, krémek, szószok, chutneyk, tésztaféléket, sajtok, ízesített joghurtok, édességek, kézimunkák várják a vevőket. Biczi Orsolya, a területi közigazgatás humánfejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos közölte, a kormányhivatal példaértékű kezdeményezéséhez 13 foglalkoztató csatlakozott.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte, a közfoglalkoztatás 2011-es indulásakor még nem gondolták, hogy a program eredményeként minőségi termékek széles portfólióját kínáló bolt is nyílhat. A gazdasági válság időszakában 536 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ez a szakpolitika és a gazdasági fejlődés eredményeként 243 ezerre csökkent. A kormányzati terv szerint a közfoglalkoztatotti létszám 2020-ra csökkent volna 150 ezer alá, de elképzelhető, hogy már az idei év végén sem éri el a 100 ezret. A többség a nyílt munkaerőpiacon talált állást, ezt mutatja, hogy a 20-64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta elérte a 75 százalékot.

 

navigate_before
navigate_next

 

A vásáron a makói térség több települése is jelen volt, köztük olyanok is, akik már az első rendezvénytől kezdve részt vesznek. A kövegyi polgármestertől megtudtuk, ők elsősorban textiltermékekkel, kötényekkel, kesztyűkkel, táskákkal érkeztek, de a mezőgazdasági termékek aránya is jelentős, nemrég pedig cserépedényekkel, dísztárgyakkal kezdtek el foglalkozni.

Apátfalva 2015-ben csatlakozott be a START munkaprogramba, tudtuk meg Szekeres Ferenc, asztalos üzemet működtetnek, térkövet és brikettet is gyártanak, illetve mezőgazdasággal és állattartással is foglalkoznak. A polgármester szerint sikeresen eléri a program azt a célt, hogy segít visszavezetni a munkanélkülieket a munka világába.

Többek között lekvárokkal, szörpökkel, házi szappannal érkeztek a vásárra Pitvarosról. Radó Tibor polgármester portálunknak elmondta, szerinte a közfoglalkoztatás során készült termékekkel nem elsősorban piaci szereplővé kell válni, ezért ők a saját termékekkel nem mennek ki a piacra, bár vannak amelyeket értékesítenek, elsősorban inkább a közétkeztetésben hasznosítják amit csak lehet, illetve a települési rendezvényeken.

Csanádalberti olyan település, amely nem csak a vásáron, hanem a most nyílt boltban is meg akar jelenni a termékeivel, egyedi készítésű szőnyegeket fognak majd szállítani. Csjernyik Zoltán nem csak ezen a területen, hanem mindenhol jobban járnak a városban élők is, ha előnyben részesítik a kézműves, egyedi termékeket.

– Bármilyen hasonló termék egy kuriózum. A nagy bevásárlóközpontok megjelenésével a tömegáruk kerültek előtérbe a kézi készítésű termékekkel szemben, amik szinte kivesztek egy időben a piacról. Viszont szerintem egyre jobban számít most már mindenkinek, hogy olyan terméket vegyen, ami minőségi, és látszik, hogy a lelkét is beleteszi aki készíti. – fogalmazott a település polgármestere.