Hírek Térség Top

Lampionos felvonulással köszöntötték a Márton-napot Királyhegyesen

A szülők kezdeményezték, épp úgy, ahogy a hallowenees maskarajárást. És most a közösségi színtér segítségével a betlehemezésre készülnek.

– Se tavaly, se korábban nem volt a faluban lampionos felvonulás a Márton-nap alkalmából. Az idei első alkalmat hagyományteremtőnek szánták a szülők a gyermekeiknek, s ezen közel harmincan vettek részt – mondta Englerné Búvár Terézia. A királyhegyesi közösségi színtér vezetője hozzátette, hogy a fáklyás felvonulást a Facebookon hirdették meg, s erre a jelentkező gyerekek a szüleikkel jöttek. Már a helyi Halloween napot is megszervezték, melyen a rémítő maskarába bújt gyerekek „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással csöngettek be azoknak a házába, akik a legnagyobb közösségi portálon előzetesen jelezték, hogy fogadják őket. Ezzel a lampionos felvonulással a Márton-napi népszokást szeretnénk feleleveníteni. Egyébként ennek a megrendezését is a szülők kezdeményezték, a közösségi színtér pedig felkarolta.

– Már most szervezzük a karácsonyi betlehemezést, szintén közösen a szülőkkel. Ugyanígy meghirdetjük, kik azok a családok, akik fogadják majd a betlehemezőket. Több szülő is fontosnak tartja, hogy a gyerekének ilyen élményt is szerezzen – mondta Englerné Búvár Terézia, aki szerint a betlehemezés legfeljebb csak a II. világháború előtt lehetett hagyomány a faluban, a Halloweent pedig eddig nem rendeztek.

navigate_before
navigate_next

– A Márton-napot egy-két éve azonban a helyi óvodában már megtartják, s a lampionos felvonulással így községi szintre emeltük. Úgy tűnik, van rá igény, s amire van, azt igyekszünk támogatni, ezért olyan rendezvényeket igyekszünk tartani, melyeket értékelnek a helybélieket, s melyek a szülőknek és a gyerekeknek is szólnak – mondta.

Englerné Búvár Terézia azt is hozzátette, hogy régebben, hat-hét évvel ezelőtt, majd több éven át fáklyás felvonulást szervezett halottak napján, évén hogy gyermekkorában is volt ilyen. A fáklyás felvonulás résztvevői a temetőbe mentek, ahol közösen megkoszorúzták a hősök emlékművét.

***

Mint emlékezetes, a Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt pedig ahhoz a legendához, amely szerint a római kori Saváriában, azaz a mai Szombathelyen 316-ban vagy 317-ban született Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor 371-ben püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette.

Életét csodák és gyógyulások kísérték. Szent Márton emlékét őrzi a fáklyás felvonulás, amely a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.