Belföld Hírek

Czeglédy-ügy: a kormánypártok mellett az ellenzék egy része is felháborodott

Arcpirítónak tartják a kormánypártok, hogy a korábban már jogerősen elítélt, és jelenleg is egy több milliárd forintos csalási ügyben a vádlottak padján ülő Czeglédy Csaba ügyvédi irodája kapott megbízást baloldali kerületektől a fővárosban. A Czeglédy-ügy még az ellenzéki oldalon is némi felháborodást okozott a hétvégén, az LMP, a Jobbik és a Momentum is tiltakozott. De egyelőre, nem bontják fel a szerződést a DK-s polgármesterek, ami újra Gyurcsány Ferenc erejét mutathatja az ellenzéki oldalon – hangzott el az M1 Híradójában.

A baloldal éppen annyi posztot hoz létre, ahány éhes szájat most hirtelen etetnie kell” – így összegezte a fideszes Böröcz László azt, hogy Karácsony Gergely jóvoltából ismét a 2010 előtti baloldali vezetés kulcsemberei kerültek fontos pozíciókba a Városházán. A politikus úgy fogalmazott, a főpolgármester egyre távolabb kerül saját vállalásaitól.

Karácsony a kampányban igyekezett új emberekkel körülvenni magát, ehhez képest most előléptek a múlt emberei a paraván mögül. A kasszakulcsot pontosan azok kapták, akik részesei voltak a fővárosi pénzek széthordásának és annak, hogy Budapest lepusztult és csődközeli állapotba jutott 2010-ben” – mondta a fideszes országgyűlési képviselő.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: „a kasszakulcsot például azok kapták – Gy. Németh Erzsébet és Tüttő Kata –, akik részesei voltak a fővárosi pénzek széthordásának és annak, hogy 2010-ben Budapest csődközeli állapotba jutott”. Hozzátette, Karácsony Gergely pontosan tudja, hogy a fővárosban is

A városvezetés régi-új szereplőit a miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Demszky-korszak visszatérésének nevezte, amely a félbehagyott beruházások és például a négyes metró körüli korrupció miatt vált emlékezetessé.

„Amikor 2010-ben a polgári kormány érkezett, akkor több mint 200 milliárd forintos adósságtól kellett megszabadítania az adósságcsabdában vergődő fővárost és azt a korszakot az elakadt fejlődések és be nem fejezett beruházások és mindenki számára egyértelműen látható és látványos korrupciós ügyek jellemezték” – mondta Orbán Balázs.

A korszak főszereplői most az új városvezetésben térhetnek vissza. Az ellenzéki többségű közgyűlés ugyanis már az alakuló ülésen döntött arról, hogy kik kerüljenek a fővárosi tulajdonú cégek vezetésébe.

Így Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere és Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc ex-kabinetfőnöke is fontos pozíciót kapott. De ismét ott lesz a városvezetésben Demszky Gábor helyettese, Atkári János és az SZDSZ korábban hivatali visszaéléssel is megvádolt egykori budapesti elnöke Lakos Imre is.

Ráadásul a szocialisták és a DK meghatározó emberei nem csak a budapesti közgyűlésben, hanem a kerületekben is feltűnnek. Két fővárosi DK-s vezetésű kerület, Erzsébetváros és Újbuda például Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött szerződést, amelynek feladata az önkormányzatok képviselete és átvilágítása lesz, miközben Czeglédy Csaba ellen jelenleg is eljárás folyik. Az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek ügyvédként is dolgozó politikus a vád szerint több mint 6 milliárd forintos költségvetési csalást és magánokirat hamisítást követett el egy bűnszervezetben, amelyet ő irányított.

A DK szerint viszont nincs ok az aggodalomra. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere közleményben úgy fogalmazott: Czeglédy Csaba abban lesz a kerület segítségére, hogy az önkormányzat átláthatóbban működhessen.

Megbízása azonban több ellenzéki pártnál is kiverte a biztosítékot. Hétvégén a Momentum, az LMP és a Jobbik is szót emelt a döntés ellen. A Jobbik budpesti elnöke szerint nem Czeglédy Csaba megbízása a szocialista panoptikum egyetlen meglepetése, de a lépés önmagában is az ellenzéki együttműködés megcsúfolása.