Hírek

Berlusconi azt akarja, hogy vegyék fel Salvini Ligáját a Néppártba

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt (EPP) november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja – jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap kedden, írja az Origo.

Az újság szerint Silvio Berlusconi következő politikai missziójának azt tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási akcióját. A néppárti FI-hez közel álló, a Berlusconi-család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a zágrábi kongresszuson a volt olasz miniszterelnök beszédet tart, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az EPP egyik alelnökének. Másrészt Silvio Berlusconi irányt szab arra, miként fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is.

A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de jobbkeze, Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.

 

Forrás: Origo | Borítókép: archív fotó, MTI/EPA/Matteo Bazzi