Hírek Térség Top

Aszfaltot húztak a kövegyi temetőbe vezető útra

Összesen kilenc millió forintba került a sírkertbe vezető út felújítása Kövegyen. A község a pénz döntő többségét pályázaton nyerte, de közel másfél millió forint önerőt is biztosított hozzá.

A kövegyi önkormányzat az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására nyújtott be pályázatot a temető bevezető útjának burkolatfelújítását célozva meg. A pályázatot pozitívan bírálták el, ezáltal a község hétmillió-négyszáznyolcvannyolcezer-kilencszázhetvennyolc, (azaz 7 millió 488 ezer 978) forint támogatást nyert el. Az útfelújítás azonban ennél többe, összesen nyolcmillió-nyolcszáztízezer-ötszázhatvankét (azaz 8 millió 810 ezer 562) forintba került. A szükséges önerőt, azaz az 1 millió 321 ezer 584 forintot az önkormányzat saját bevételének terhére biztosította.

A kivitelezési munkálatokat a Fehér&Fehér Útépítő Kft. végezte el.

***

Nem ez volt az egyedüli, mely a falu fejlesztése érdekében történt az utóbbi időkben a kistelepülésen. A szeptemberi falunapon adták át és szentelte fel Szabó Zoltán Jenő plébános a megújult községházát, könyvtárat, illetve a családsegítő új, az orvosi rendelő mellett álló épületét.

A községházát és a könyvtárat egy összesen negyvenhárom millió forintos, az energiakorszerűsítést célzó TOP-os pályázatnak köszönhetően újították fel kívül-belül. Ezzel egy időben Szegedi Somogyi Könyvtár a kövegyi fiókkönyvtár állományát is rendesen felfrissítette.

De a Magyar Falu Program révén 2 millió 700 ezer forint értékben tudtak különféle orvosi eszközöket vásárolni a helyi rendelőben dolgozó háziorvosnak, akinek egyébként tavaly önerőből, félmillió forint értékben, már vásárolt az önkormányzat különféle orvosi eszközöket. De ötmilliót nyertek a közmunkaprogram pályázatán egy traktor vásárlására, felújították a régi szolgálati lakást és vettek is egy lakást, melyet szintén felújítottak. Ezeket ifjú családoknak adták bérbe, jelképes összegért.

Az előző önkormányzati ciklusban, azaz az elmúlt öt esztendőben, a képviselő-testület munkájának, valamint a kormány és Lázár János támogatásának köszönhetően, mintegy 350-400 millió forint támogatást kapott a kövegyi önkormányzat.