Hírek Kék hírek Makó Térség

A testvérét segítette át két zöldhatáron – Makón emeltek vádat ellene

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a Németországban tartózkodó török állampolgárságú férfival szemben, aki idén nyáron előbb a szerb-román, majd a román-magyar határt is jogellenesen átlépő testvérét próbálta meg az Európai Unió területére csempészni. A képen a nagylaki határátkelő.

A Németországban tartózkodási hellyel rendelkező vádlott idén július 18-án érkezett Németországból Szerbiába, testvére Törökországból Belgrádba, ahol a buszpályaudvaron találkoztak. Megállapodtak abban, hogy a vádlott segítséget nyújt testvérének ahhoz, hogy az Európai Unió területére jogellenesen belépjen és elszállítja őt egészen Németországig.

Ennek érdekében a vádlott a saját tulajdonú, német honosságú autójával a szerb-román államhatár közelébe szállította testvérét, aki a gépkocsiból kiszállva a határátkelőhelyet a zöldhatáron megkerülve belépett Románia területére, majd gyalog visszatért a főútra, ahol őt a vádlott ismételten az autójába felvette.

Július 19-én a reggeli órákban ugyanilyen módszerrel lépték át a magyar-román határt Nagylaknál, megállapodva abban, hogy a határátkelőhely utáni legelső pihenőnél találkoznak. A járőrszolgálatot teljesítő rendőrök a román, majd a magyar határt is jogellenesen átlépő férfit aznap délután 5 óra körül állították elő és fogták el egy kamionparkolóban, míg a vádlott előállítására mintegy három és fél óra múlva került sor – mélységi ellenőrzés eredményeként.

A vádlott két államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez nyújtott segítséget annak érdekében, hogy a jogszerű belépéshez és tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkező testvérét az Európai Unió területére szállítsa.

A Makói Járási Ügyészség a vádlottat 2 rendbeli embercsempészés bűntettével vádolja.

A szabadlábon védekező vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.