Hírek Színes

Libazsíros kenyér és óriás társasjáték is várta a múzeum Márton-napjára érkezőket

A libáké, a játékos feladatoké és a szórakozásé volt a főszerep szombat délelőtt a József Attila Múzeumban a közelgő Márton-nap alkalmából.

Szent Márton Savariában, a mai Szombathelyen területén született, Krisztus után a körülbelül 310-es években. Apja akarata szerint először katona lett, de olyan vallásos életet élt, hogy előbb pap lett, majd a nép püspökké akarta választani, viszont olyan szerény volt, hogy emiatt nem szeretett volna püspök lenni, így egy libaólba bújt el a nép elől, a libák pedig a gágogásukkal elárulták őt, így mégis püspökké választották – tudtuk meg Csengeriné Szabó Évától.

– Márton-napkor különböző népszokások vannak, amelyeket még talán ma is életben tartanak, hogy libahúst kell enni, hiszen aki Márton napján libát nem fogyaszt, az egész évben éhezik, így tartja a mondás. Libacsontokból szoktak jósolni a télre vonatkozóan, hogy hó várható vagy épp esős telünk lesz, de az új bort is ilyenkor kóstolják meg – fogalmazott a múzeumpedagógus.

Márton-nap kapcsán pedig a múzeum is programokkal készült: többek között papírból libafigurákat, libamécseseket, kukoricacsuhé-figurákat, illetve virágokat is készíthettek a résztvevők, de játékos formában a libatömést is kipróbálhatták. Mint Csengeriné Szabó Éva rámutatott, a gyerekek nagy kedvence a kukoricamorzsolás, ugyanis a kukoricafosztás is erre  az időszakra tehető a nép körében, amelyet kalákában végeztek, így egy jó társas foglalatosság volt, hiszen ilyenkor megosztották az élményeiket, hogy kivel mi történt, és persze a munka is haladt.

– Van egy óriási, családi társasjátékunk, amely szintén a libák köré épül, ezt libatekergőnek neveztem el. Ennek lényege, hogy minél több libát kell összegyűjteni, vannak benne vicces feladványok, mezőről-mezőre haladnak, gyűjtik a libákat, illetve hogyha olyan mezőre lépnek, akkor feladatokat kapnak, és ezt kell nekik megoldani. Emellett mézeskalács libát is lehet díszíteni, illetve hogy a gasztronómia se maradjon el, libazsíros kenyérrel várjuk a látogatókat, illetve mustkóstolással – emelte ki Csengeriné Szabó Éva.