Az önkormányzati választáson a kormánypártok a győzelem mellett érzékeny veszteségeket is szenvedtek, de az ellenzék továbbra is diktatúrásdit játszik – fogalmazott Orbán Viktor a tegnapi rádióinterjújában. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy számos komoly fővárosi fejlesztést nem kíván megvalósítani a Karácsony Gergely főpolgármester vezette ellenzéki többség. A kormányfő szólt Törökország stratégiai szerepéről és a magyar külpolitika irányultságáról is – írja a Magyar Nemzet.

– Az ellenzéket komolyan kell venni. Komoly küzdelem és harc van Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő azzal összefüggésben, hogy az új főpolgármester, Karácsony Gergely szerdán részt vett a kormány ülésén, kifejtette: az önkormányzati választáson a kormánypártok – noha összességében megnyerték a választást – érzékeny veszteségeket szenvedtek, az ellenzék ennek ellenére továbbra is diktatúrásdit játszik.

– Szerencsére a főpolgármester látogatásán nem történt ilyesmi – fűzte hozzá. A kormányfő szavai szerint az elmúlt kilenc év – Tarlós István főpolgármestersége – aranykornak tekinthető a főváros életében, Budapest és a kormány meg tudott egyezni a fejlesztésekről.

– Budapest a nemzet szíve, a nemzet fővárosa is, olyan, mint a zsidóknak Jeruzsálem – fogalmazott. – Most azonban kurzusváltás történt Budapesten, visszajött a régi baloldali kormány összes embere lassacskán – mondta. Kifejtette: a kormányülésen tizenöt-húsz fejlesztésről is megkérdezte az új főpolgármestert, mi a szándéka. – Nem volt kellemes ez a délelőtt a számunkra, álmokat kell feladni – jegyezte meg. Példaként említette a Városligetet mint az egész nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztési programját, amelyet megakasztottak, a főpolgármester ugyanis azt mondta, húzzák le a listáról az új Nemzeti Galériára, a Magyar Tudomány és Innováció Házára, valamint a Városligeti Színház visszaépítésére vonatkozó terveket.

Kellemes meglepetésnek nevezte, hogy a kommunisták által felrobbantott Regnum Marianum-templom visszaépítésével kapcsolatban megengedő volt Karácsony Gergely. – A budapesti atlétikai vb ügyében a városvezető azt kérte, a hónap végéig várjanak, ám a nemzetközi szövetséggel november 15-ig dűlőre kell jutni – mondta a miniszterelnök, aki reménykedik, hogy ebben a kérdésben megváltozik a fővárosi közgyűlési álláspont. Azt is megjegyezte, hogy László Imre XI. kerületi DK-s polgármester szerint szuperkórház sem kell. – Itt még futnék egy-két kört, mert nehezen tudom elképzelni, hogy abból a programból, amely úgy indult, stadionstop, abból kórházstop legyen – fogalmazott. A turizmusra kitérve azt mondta: „Magyarország magyarabb ország, mint volt, sokkal inkább vállalja önmagát, mint korábban, ezért érdekesebbé váltunk a világ számára is.”

 

MTI/Balazs Mohai

 

A kormányfő a török elnök csütörtöki budapesti látogatása kapcsán azt mondta: a bevándorláspárti erőknek érdekük, hogy eltávolítsák Erdoğan elnököt a székéből, mert ha Törökországban nincs erő, egyensúly, biztonság, kiszámíthatóság, rend, akkor megvalósul a bevándorláspárti erők álma, milliós tömegben érkeznek majd migránsok Európába. – Soros György ezt meg is írta a híres tervében, amely szerint évi egymillió migránsra van szüksége Európának – emlékeztetett. Orbán Viktor szerint Törökország nélkül nem lehet megállítani a Magyarország és Euró­pa felé tartó milliós migránsáradatot, ezt azonban az ellenzék nem tudja felfogni, nem akarja megérteni. A kurdok ügyében megjegyezte: Magyarország jelentős pénzügyi, katonai támogatást nyújt az Irakban élő kurdoknak.

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Heiko Maas német külügyminiszter is Budapesten járt, a miniszterelnök úgy fogalmazott: a korábbi, kisebbrendűségre épülő külpolitikával szemben a mostani nemzeti alapú sokkal inkább összhangban van a magyarok ösztönvilágával. Egyúttal megköszönte a budapestieknek, hogy tudomásul vették a látogatásokkal járó kényelmetlenségeket.

A kárpátaljai magyarokról szólva a kormányfő kijelentette: egy olyan magára hagyott, nehéz helyzetben lévő népcsoportról van szó, amely joggal tart igényt a mindenkori magyar kormány támogatására. Ami pedig a következő hétéves EU-s költségvetést illeti, arra számít, hogy a 2020 második felében, a német EU-elnökség alatt születhet meg.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest