Náray Tamás, Nicholas Sparks és Kondor Vilmos – csak pár név azok közül, akiknek könyveit előszeretettel olvassák a József Attila Városi Könyvtár látogatói. Benkéné Sándor Barbara könyvtárossal bejártuk a könyvtárat, hogy megtudjuk, kik a legnépszerűbb írók és melyek a legvártabb kötetek, hogy olvasóink figyelmébe is ajánljuk azokat a hidegebb őszi napokra.

– A legnépszerűbb az élet- és a családtörténet, ez lehet könnyedebb stílusban megfogalmazott, és lehet egy kicsit komolyabb is, ismeretterjesztőbb, azok közül is elég sokat forgatnak. Itt a férfi és női olvasók vegyesen vannak. Ami az idén a legnépszerűbb volt, az Náray Tamástól a Zarah, amely elkezdődött az első kötettel, ez egy trilógia, és a harmadikat várja most mindenki, hogy mikor érkezik meg a Zarah álma, ez az egyik legfelkapottabb családtörténet – mondta el portálunknak Benkéné Sándor Barbara.

Ha a könnyebb stílusúak közül választanánk, akkor az egyik legnépszerűbbek a Nicholas Sparks-könyvek, amelyek sikere a megfilmesítésnek is köszönhető, illetve hogy férfiíróként tud úgy szólni, hogy mindenki számára könnyfakasztó tud lenni – emelte ki a József Attila Városi Könyvtár könyvtárosa. Akiket pedig a komolyabb témák mozgatnak, számukra Jodi Picoult lehet a megfelelő választás, hiszen ő olyan témákkal foglalkozik, amelyek feszegetik az etikai határokat.

– Általában őt a nők olvassák, de szerintem ugyanúgy a férfiaknak is tud olyan rázós témákat mutatni, amely ha nem is tetszik valakinek, vagy nem is ért valaki egyet vele, akkor is mindenképp továbbgondolásra ad okot – hangsúlyozta.

A népszerű, nagyon könnyed művek között több magyar szerzőt is találunk, akiknek könyveit főként a női olvasók forgatják: Budai Lottitól kezdve Anne L. Green vagy például akár Vass Virág vagy Fejős Éva nevét is említhetjük. Műveik – mint Benkéné Sándor Barbara fogalmazott – a romantikus, ”szirupos”, de kifejezetten a szórakoztató irodalomba sorolhatók.

– Nagyon-nagyon sok történelmi regényt is forgatnak a könyvtárba járók, főképp magyar történelmi regényeket, ezeket kifejezetten szeretik az olvasóink, most amit nagyon vártak és végre megérkezett, az Bán Mór: Hunyadi 10. kötete, úgyhogy az egy darabig most biztosan nem lesz – tudtuk meg a könyvtár munkatársától, aki személy szerint Nyáry Krisztián napokban megjelent Életemnél is jobban című kötetét várta, amely írók és költők levelezéseit tartalmazza.

A könyvtár krimi része is nagy népszerűségnek örvend, magyar szerzők közül Kondor Vilmos az egyik legnépszerűbb, de Réti László új kötetét is keresik, illetve Lőrincz L. László is ontja a könyveket. Frei Tamás is új könyvvel jelentkezett, amely valószínűleg szintén nagyon keresett lesz a makói könyvtárban.

– Ami tavaly és idén is sláger, azok a skandináv krimik. Egyrészt megfilmesítettek nagyon sokat, a Hóembert például, de aki a skandináv könyvekbe beleszeret, az végigolvassa az összes szerzőt – emelte ki Benkéné Sándor Barbara.

A kamaszoknak szóló irodalomhoz érve számos ifjúsági kiadó várja a fiatalabb olvasókat, olyan kötetekkel, amik nekik és róluk szól, e mellé csatlakozik a sci-fi és a fantasy is, amely nagyon népszerű, közülük is kiemelkedik a Trónok harca – tudtuk meg.

A kortársak közül Grecsó Krisztián új kötetét várták az olvasók, amely Szegeden játszódik, így ahogy az beérkezett, el is vitték, de emellett Szeifert Natália és Nádas Péter köteteit is folyamatosan keresik és viszik is.

– A gyerekkönyvtárban pedig vannak az örök kedvencek, Holly Webb-nek vannak a cicás, kutyás történetei, azokat nagyon szeretik a kicsik. Vannak kifejezetten sorozatok is, mint például a Titkos királyság vagy a Bűbájos hercegnők, de az Egy ropi naplóját is még mindig nagyon szeretik. A felsőbb éveseknek ott az Idődetektívek-sorozat, a Gengszter nagyi vagy a Büdöss úr – emelte ki Benkéné Sándor Barbara, aki továbbá elmondta, hogy egy-egy rendezvény is hatással tud lenni a trendekre.

Amennyiben pedig valaki még nem tagja a könyvtárnak, a könyvtárba való beiratkozáshoz lakcímkártya és személyi igazolvány szükséges, illetve a gyerekeknek diákigazolvány. 16 éves korig ráadásul ingyenes is a beiratkozás.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest