Hírek

Kovács Zoltán: ha nem védjük Európa határait, Európa létezésének alapjait veszélyeztetjük

Ha nem védjük Európa határait, Európa létezésének alapjait veszélyeztetjük – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Kovács Zoltán Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti tárgyalását értékelve leszögezte: Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt.

Kifejtette: Törökország türelmének és erőfeszítéseinek is vannak határai.

Ha Törökország és más országok nem arra törekszenek, hogy az embereket saját lakóhelyére vigyék vissza, ha Európa felé nyitják ki a kapukat, az beláthatatlan következménnyel járna. Magyarország megerősítette a határvédelmet, kerítés épült, megerősítette a “jogi határzárat” is, de senki nem szeretné újra átélni azt, ami 2015-ben volt – tette hozzá.

Az üzenet, hogy Magyarország képes megvédeni határait, azt is üzeni, hogy elkötelezettek vagyunk a schengeni szerződés mellett – szögezte le a kormányszóvivő, megjegyezve: hosszú éveken át “gürcöltünk”, hogy bekerüljünk a schengeni rendszerbe, ha viszont Törökország Európa felé nyitja meg kapuit, többek között a szabad utazás lehetősége is veszélybe kerül.

A kormányszóvivő kiemelte: a magyar kormány vezérelve, hogy a “Berlin-Moszkva-Ankara-Isztambul háromszögben” mindhárom nagyhatalommal jó kapcsolatot kell ápolni.

 

Borítókép: archív fotó