Az új földeáki tűzoltóautóba is beleülhettek tegnap délután a helyi Návay Lajos Általános Iskola diákjai. A járművet a község a romániai Valkánnyal közös, határon átnyúló projekt keretében szerezték be.

Az INTERREG-es határon átnyúló „Safer communities in the cross-border area by improved disaster ROHU41” elnevezésű projekt kapcsán mutatták be a Földeák Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete használatába adott új tűzoltóautót a helyi Návay Lajos Általános Iskola diákjainak.

A projektben a földeáki önkormányzat közösen pályázott a romániai Valkány település önkormányzatával arra, hogy a két település önkéntes tűzoltói 1-1 tűzoltóautóval gazdagodjanak. Ehhez és összességében a tűz megelőzéséhez, és a tűzoltósághoz kapcsolódóan több szemléletformáló rendezvényt is rendeztek már a településen és a térségben az iskolásoktól kezdve az édesanyákon át valamennyi korosztály számára. De szerveztek rendvédelmi napokat, tartottak tűzvédelmi és tűzmegelőzési előadásokat iskolákban, óvodákban egyaránt, valamint elméleti- és gyakorlati oktatásokat is a tűzoltóknak.

A Renault alvázra épített, s hosszú ideig várva várt tűzoltóautó forgalmi engedélye is meg van már, köszönhetően a helyi önkormányzat saját erejének, mely finanszírozta a jármű és a felépítménye műszaki magyar műszaki vizsgáinak költségét. Az új tűzoltóautót a gyerekeknek Balogh Róbert tűzoltó alezredes, makói tűzoltó parancsnok és Varga Zoltán, a Földeák Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete parancsnoka hasonlították össze a régi tudásával.

Elmondták, hogy az új jármű jóval korszerűbb és gyorsabb, mint a 39 éves elődje. Ez az új autó már hab tárolására is alkalmas, míg a régi IFA erre alkalmatlan, illetve az új kocsi víztartálya űrmérete is nagyobb mint a régié.

Az ismertető után a földeáki gyerekek ki is próbálhatták, milyen az tűzoltó autóban ülni.

***

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program – SafeArea (ROHU41) – „Safer communities in the crossborder area by improved disaster management” pályázat keretén belül egyébként idén májusban egy új, 1 millió 200 ezer forint értékű feszítővágóval is gyarapodott a Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület eszközkészlete. Ez nagy szerepet játszhat a műszaki mentéseknél, hiszen segítségével a járművekből ki tudják szabadítani az esetleges sérülteket, illetve ezzel ki lehet nyitni a beszorult ajtókat. Az egyesület egyébként fejlett technikával rendelkezik, hiszen feszítővágón kívül vannak szivattyúik, láncfűrészeik és áramfejlesztőik is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest