Hírek Kék hírek Makó

„Büntetlen örömökkel” csábította vevőit a makói herbálárus házaspár

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletének helybenhagyására tett indítványt. A képen, a herbálárusok tárgyalása a Szegedi Törvényszéken idén február 20-án.

Az elsőfokú bíróság idén július 4-én meghozott ítéletében makói volt házaspárt, azaz D. Attilát és D. Attilánét kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt egyezően 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ügyészségi vádnak megfelelő, nem jogerős ítélet szerint a vádlottak a lakóházukban éveken keresztül kisboltszerűen herbálnak nevezett növényi anyagot árultak, amelyet füstölőként, illatosítóként adagokba kicsomagolva adtak el a vásárlóknak, akiknek a célja azzal a kábultság, nyugalmi állapot elérése volt.

E tevékenységüket hirdetésekkel és vásárlási akciókkal is igyekeztek reklámozni, egyebek mellett „büntetlen örömök”- megjelöléssel. Az általuk kereskedés céljából megszerzett és a nyomozó hatóság által utóbb lefoglalt anyagokról azonban megállapítást nyert, hogy azok kábítószernek illetőleg új pszichoaktív anyagnak minősülnek. Az első fokon eljárt ügyészség a törvényszék ítéletét tudomásul vette, ellene a vádlottak és védőjük fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a kiszabott büntetés pedig mértéktartó, ezért az elsőfokú ítélet helybenhagyása indokolt.

***

Mint arról korábban beszámolunk: A házaspár – a vádirat szerint – 2010. év végétől 2015. március 25-ig a makói Honvéd városrészben álló magánházukban hatósági engedély nélkül, rendszeres haszonszerzés céljából, kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket – úgynevezett herbált – értékesítettek füstölőként. A házaspár maga szolgálta ki a többségében helybéli vásárlókat, akiknek a herbál használatával céljuk a bódultság és kábultság érzet elérése volt.

A vádlottak házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész nap lehet náluk herbált lehet vásárolni, továbbá különböző vásárlási akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni. A vádlottak által értékesített növényi törmelék olyan vegyületeket tartalmazott, melyek kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

A vádlottakat az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolta.

A vádlottak által árusított növényi törmelék kábító hatású anyagot tartalmazott, a benne lévő anyagok azonban nem szerepeltek a kábítószerek listáján, így a rendőrség hiába tartott több alkalommal is házkutatást a vádlottaknál, lefoglalva az 500 és 2000 forint között, kis zacskókban árult bűnjeleket, a bevizsgálás után nem tudtak intézkedni. Ezért D. Attila és D. Attiláné nyíltan kereskedhetett a herbállal, amelyet a közösségi oldalon is hirdettek. Az adagokat nem csak helyben lehetett megvenni. Az árukészletet a posta és futárszolgálat szállította nekik házhoz. A új pszichoaktív anyagok listáját az internetes kereskedők folyamatosan figyelték, amikor a növényi törmelékben lévő vegyületek tiltólistára kerültek, annak árulását felfüggesztették, majd új, más vegyületekkel kezdtek kereskedni.

A rendőrség 2015. március 25-én házkutatást tartott náluk, s kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt „áru” háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.
A Szegedi Törvényszék D. Attilánét hat év fegyházra, míg D. Attilát hat év börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak és védőik azonban enyhítésért fellebbeztek.