Hírek Térség Top

A feltámadt Krisztus szobrára gyűjtenek Pitvaroson

A gyűjtést Kasuba Róbert plébános kezdeményezte, aki a régi már nem javítható szobrot szeretné egy újra cserélni. A korábbi esztendők gyűjtéseiből vásároltak új betlehemi figurákat, de új füstölőt is.

Már elindult a gyűjtés – tudtuk meg azt azt kezdeményező Kasuba Róbert plébánostól.

– Ez a szobor tulajdonképpen egy templomi eszköz, melyet szertartáshoz használunk, a húsvéti ünnepkörben. Ez a szobor a feltámadt Jézust ábrázolja, ezért zászló van a kezében – mondta a plébános.

Megtudtuk, hogy a feltámadt Jézus-szobor ma is van a templomban, a mintegy harminc éves alkotás még fából készült, s mára már nem nagyon javítható állapotba került, hiába festik le újból és újból.

– Az új szobor a réginél sokkal jobban állja majd az idők próbáját, ugyanis nem fából, hanem műanyagból, műgyantából készült Olaszországban vagy Lengyelországban. Azaz tartós, azaz hosszú ideig szolgálhat a pitvarosi templomban – tette hozzá Kasuba Róbert plébános.

A pitvarosi templomba 65-70 centiméter magas feltámadt Krisztus-szobrot szeretne vásárolni, azért akkorát, mert az normálisan látható majd a padsorokból. Ez negyven-ötvenezer forintba kerül. A kisebbek, azaz az olcsóbbak nem mutatnának a templomban.

– Ezt a szobrot, ha éppen nincs rá szükség, elpakoljuk, ha pedig a húsvéti ünnepkörben használjuk, akkor a Szentsírhoz tesszük, így jelezve, hogy feltámadt. Amikor azt elbontjuk, akkor pünkösdig az oltáron áll – tette hozzá a plébános.

Kasuba Róbert plébános

A pitvarosi aktív, templomba járók száma ötven-hatvan-hetven körüli, bár a katolikus közösséghez jóval többen tartoznak. Azaz, ha mindenki csak ezer forintot adományoz erre a célra, akkor gyorsan összejöhet a szobor ára.

– Ezeknél a gyűjtéseknél jóval többet szoktak összeadni a hívek, mint a kitűzött cél. A „fölös” pénzből más a templomba szükséges eszközöket szoktunk vásárolni. Ilyenek mindig vannak, hiszen akadnak olyan dolgok, melyeket le kell cserélni, mert már megöregedtek, vagy már nem annyira szépek. Most is vannak olyan kelyheink, melyeket újra kellene aranyoztatni, mert már megkoptak. Ezek aranyozása nem tartós, tíz-tizenöt év után fel kell azokat újítani. Azaz mindig van olyan, ami plusz költséget jelent – mondta a plébános, aki hozzátette, a gyűjtés addig tart, míg a hívők adakozókedve el nem apad.

A pitvarosi plébánia egyébként tavaly nem szervezett gyűjtést, de tavaly előtt igen. Akkor a betlehemi figurákra. Ezekre gyorsan összejött a pénzt, s azokat karácsony fel is állították. De gyűjtöttek már füstölőre és más eszközökre is.

­ Majdnem minden évben szervezünk gyűjtés, melyet általában így, november előtt hirdetek meg. Úgy láttam, hogy a hívek ilyenkor már jobban tudnak kalkulálnia a pénzükkel, s ilyenkor szívesebben adakoznak, mint év közben – tette hozzá Kasuba Róbert plébános.