Hírek Színes Térség Top

Troll akarta megfúrni a pitvarosi roma jelöltet

Egy, a helyi választási bizottságnak az egyik jelölt nevében írt lemondást tartalmazó elektronikus levél miatt majdnem elmaradt a roma nemzetiségi önkormányzati választás Pitvaroson. Feljelentés lett az ügyből. A választást megtartották, az érintett jelölt lett az elnök. A kép illusztráció: pixabay.com

Szuda György, a helyi választási bizottság elnöke a pitvarosi képviselő-testület alakuló ülésén mondta el, hogy a helyi roma kisebbségi önkormányzati választást a helyi választási bizottság elkaszálta, miután kiderült, hogy valaki az egyik roma kisebbségi jelölt nevében egy a helyi választási bizottságnak írt egy a visszalépését bejelentő emailt. A területi választási bizottság végül a szavazás megtartását rendelte el, s az érintett személyes adattal való visszaélés miatt tett rendőrségi feljelentést.

A történetet Sarkadi Péter jegyző is megerősítette. Eszerint Venyercsán Nándor annak rendje s módja szerint bejelentkezett, mint roma képviselőjelölt a helyi választási bizottságnál. – Egyszer csak láttuk, hogy Venyercsán Nándor emailben kérte a törlését a nemzetiségi névjegyzékből. Ilyenkor a számítógép automatikusan hozza azt a határozatot, hogy a helyi választási bizottság törölte őt a névjegyzékből. Ezzel mint roma képviselőjelölt is törlésre került – mondta a jegyző.

Csakhogy miután a három roma nemzetiségi önkormányzati mandátumra így csak két jelölt maradt, a helyi választási bizottság döntött arról is, hogy ez a választás nem tartható meg. Törvényi előírás ugyanis, hogy legalább annyi jelöltnek kell indulnia, ahány mandátum van. Egy másik elektronikus levél szerint pedig Venyercsán Nándor kérte magát, hogy vegyék fel a román nemzetiségi névjegyzékbe. A jelölti törlésről határozatot megkapó Venyercsán Nándor értetlenül olvasta a helyi választási bizottság döntését, mely beballagott a pitvarosi községházára azzal, hogy ő bizony nem szokott „elektromos” úton semmi írni, azaz sem a roma névjegyzékből való törlést kérő, se a román nemzetiségi névjegyzékbe való felvétellel kapcsolatos emaileket nem ő írta. A két kérelméről – melyről kiderült, hogy egy eddig ismeretlen troll írta – a Szegeden működő területi választási bizottság hozott határozatot, melyben hatályon kívül helyezve a pitvarosi helyi választási bizottság döntését. Azaz elrendelte, hogy tartsák meg a roma nemzetiségi önkormányzati választást. Ugyanis nagyobb érdek fűződik a választáshoz azaz a roma nemzetiségi önkormányzat létrejöttéhez, minthogy meg tudják majd várni a rendőrségi nyomozás eredményét.

A jelölt egyébként személyes adattal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen tett rendőrségi feljelentést.

***

Az október 13-i pitvarosi roma nemzetiségi önkormányzati választáson a jogosult 31 választó közül 21-en adták le szavazatukat. Ebből Jakab Gizella 21-et, Jakab Hajnalka 21-et, míg Venyercsán Nándor 17-et kapott (mindhárman a FIROSZ, azaz a Fiatal Romák Országos Szövetsége jelöltjei), így ők lettek a pitvarosi roma nemzetiségi önkormányzat tagjai. Rajtuk kívül más nem is indult.