Belföld Hírek

Több százmilliót vesz ki a budapestiek zsebéből az új városvezetés

Osztogatásban már jó az ellenzék. Pozícióhalmozás és közpénzszórás jellemzi a balliberális oldal tevékenységét a fővárosban az önkormányzati választás után – írja a Magyar Hírlap.

Karácsony Gergely és a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többségének döntése értelmében például háromról ötre emelkedett a főpolgármester-helyettesek száma, de a pozícióosztogatás mellett a városvezetők fizetéseit is megemelték, ami az elkövetkezendő öt évben összességében bruttó kétszázmillió forint többletkiadást jelent majd a budapestieknek.

A főváros mellett több kerületben is osztogatásba kezdtek az ellenzéki összefogás pártjai, az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik. Pesterzsébeten például bruttó 411 ezer forintra emelték a képviselők javadalmazását, ami a most kezdődő önkormányzati ciklusban közel bruttó 420 millió forintos terhet jelent majd a XX. kerületieknek. Nem fukarkodtak a DK-s polgármester, Németh Angéla és a szocialista Szaniszló Sándor által vezetett városrészekben sem. Újpalotán ötven, Pestszentlőrincen száz százalékkal emelték a képviselői illetményeket.

Mindkét városrész képviselő-testületében húsz fő dolgozik. A szintén DK-s László Imre által vezetett XI. kerületben pedig a frissen megválasztott négy alpolgármester, a momentumos Orosz Anna, a DK-s Bakai-Nagy Zita, a párbeszédes Barabás Richárd és a szocialista Hintsch György közel bruttó 260 millió forint közpénzt fog kivenni az újbudaiak zsebéből a most kezdődő ciklusban. Mindez összességében több száz milliós többletkiadást jelent a budapestiek számára úgy, hogy egyes balliberális vezetésű kerületben még össze sem ült a képviselő-testület.

Nem csoda, hogy tömegével érkeznek a felháborodott hangvételű hozzászólások Karácsony Gergely közösségi oldalára: „A plusz két helyettes vörös segélye hány CT-készülék?” – tette fel a kérdést az egyik kommentelő. Egy másik hozzászóló a mértéktelen közpénzszórást vetette a főpolgármester szemére: „Mi a fészkes fene történik? Nem azért választottak meg, hogy egyből szórjátok a pénzt.” Egy harmadik kommentelő pedig megjegyezte: „Mit keres Karácsony stábjában Draskovics Tibor, Atkári János és Gál J. Zoltán?”