Hírek

Több évtized után megújult a Kossuth utca Makó-Rákoson

Az út megújítását polgármesteri fogadóóra keretein belül kezdeményezte Batik György, aki a csütörtöki átadóra virággal és pezsgővel érkezett, hogy örömét és köszönetét fejezze ki a megvalósult, és immáron átadott fejlesztés kapcsán, amelyre több évtizede vártak a lakók.

Mint Farkas Éva Erzsébet felidézte: a vonalas infrastruktúra fejlesztésben az elmúlt öt évben több tízmilliárd forintos fejlesztést tudtak megvalósítani a térségben, amely elsősorban a magyar kormánynak és Lázár János országgyűlési képviselőnek köszönhető, aki különböző források bevonásával segítette a térségben mind az autópályák, elkerülő- és autóutak létrehozását, illetve több kerékpárút is megvalósult, amelyek településeket kötnek össze.

A polgármester közölte: a Vidékfejlesztési Program keretén belül Makó Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be vonalas infrastruktúra fejlesztésére: 114 millió forintos keretösszegből Csanádpalotával konzorciumban, nyertes pályázónak bizonyult Makó. Ebből 99 millió forintos összegben a Rác utat, illetve a Vágotthalmi dűlő útszakaszát tudják megújítani. A Rác út szakasza 972 méter hosszan elkészült, mart aszfalt jellegű felületet kapott, a dűlőút, illetve a Rákóczi utca 70 méteres szakaszának útalap-megerősítésére került sor, hogy a Vágotthalmi dűlő útszakaszát teljes mértékben fel tudják újítani ebből a keretből.

– Makó Város Önkormányzata 2019. évi költségvetés terhére 35 millió forintot különített el a belterületi utak felújítására vonatkozóan. Batik Gyuri bácsi keresett meg egy alkalommal polgármesteri fogadóóra keretében, azzal a kéréssel, hogy hosszú évtizedek óta várnak arra az itt élők, hogy a Makó-Rákos Kossuth utca szakasza megújuljon. Mivel a Vidékfejlesztési Program keretében a külterületi utak pont érintik ezt a szakaszt, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy a belterületi utakra elkülönített költségvetésből ezt a szakaszt meg fogja újítani – emelte ki Farkas Éva Erzsébet, továbbá közölte: ez egy 250 méteres szakasz, amely 5 méter széles, emellett pedig egy 120 méteres szakaszon melegaszfaltozással a kátyúzások is rendbe lettek téve, illetve a város közigazgatási területén belül is több szakasz megújult, és továbbiak kivitelezését is tervezik.

Mágori András önkormányzati képviselő elmondta, igyekezett nyomon követni az út szépülését, most pedig együtt örül a választókkal, akiknek érdekében mindent meg szeretne tenni.

Batik György örömét fejezte ki, hogy megélhette az út felújítását, hiszen régóta vártak erre, mintegy 50 éve, hiszen ez az út már a hatvanas években is megvolt, mikor az itt lévő házakat építették, azóta pedig nem csináltak vele semmit.

Nagy Nándor, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az itt található belterületi útszakasz 1850 négyzetméteren újult meg, ebből 250 négyzetméter volt, amely eléggé elhanyagolt állapotban volt, így az útalap erősítésére is szükség volt. Összesen egy 370 méteres szakaszon újult meg az út, amelynek értéke nettó 9 millió forint.

A polgármester a fejlesztés kapcsán közösségi oldalán is megosztotta gondolatait:

Makó sikertörténetét éli, a Dél-Alföld legdinamikusabban fejlődő városává vált, a makói modell pedig a vonalas…

Farkas Éva Erzsébet 发布于 2019年11月7日周四