Hírek Makó Térség Top

Két- és félmilliót nyert pályázaton a makói-kövegyi őstermelő

Szentesi Mihályné két mezőgazdasági gép vételárának felét nyerte el a Tisza és Maros Jövőjéért Egyesülethez benyújtott pályázatával. A képen a Pöttinger vetőgép.

– Körülbelül hetvenhárom-hetvenöt hektáron gazdálkodunk, de eddig se vetőgépünk, se szárzúzónk nem volt, ezért pályáztunk mindkettő megvásárlásának támogatására – mondta a Makón élő, de a kövegyi határban gazdálkodó Szentesi Mihályné.

– A vetőgépre azért volt szükségünk, hogy ezentúl mással kelljen elvettetnünk a terményeket. Nem mindegy, hogy magunknak vetünk, vagy ezt mással csináltatjuk meg, ahogy eddig tettük. Nem mintha nem lettünk volna elégedettek a vető munkájával, de más ha ezt a munkát az ember maga végzi el. Egy kicsit csak olcsóbban jövünk ki ha mi tesszük. A szárzúzó viszont azért kellett, hogy amikor lemegy a napraforgó, meg a kukorica, akkor ha a szárukat lezúzza a párom, olyan kis csutkatő marad. Ezt letárcsázza, majd utána könnyen be lehet szántani. A szármaradványt leszórjuk műtrágyával, de ha nincs, akkor is hamarabb elbomlik, mintha azt zúzás nélkül szántottuk volna be – avatott be a részletekbe.

Szentesi Mihályné 1994-ben őstermelőként kezdett gazdálkodni, majd fokozatosan bővítette gazdaságát, míg eljutott a közel hetvenöt hektárnyi szántóföldhöz.

– Már a nyáron meg is vettük a gépeket, így az idén már azokkal is dolgoztunk. A pályázaton elnyert összeget még nem kaptuk meg, reméljük, hogy az is hamarosan a házhoz áll – tette hozzá azzal, akkor biztos minden, amikor már elmúlt…

Szentesi Mihályné a Vidékfejlesztési Program keretén belül, a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület működési területére meghirdetett VP6-19.2.1-84-6-17 kódszámú, „Helyi vállalkozások, szolgáltatók, termelők műszak-technológiai és infrastrukturális fejlesztéseinek támogatása pályázaton kétmillió-ötszáz-ötvenezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy KB 3011 B függesztett szárzúzó és egy Pöttinger Vitasem 302 Classic függesztett vetőgép vásárlására. Az elnyert támogatás ezek vételárának felét fedezik.