Hírek Külföld Térség

Eltorlaszolhatják a magyar-román határt a fuvarozók

Túlbuzgósággal vádolják a romániai fuvarozók a magyar hatóságokat, a két ország határátkelői végzett munkájuk miatt. Azt fontolják, hogy eltorlaszolják a határátkelőket, melyek előtt 25 kilométeres sor is kialakult már. A tervezett torlasznál a tehergépjárművel a személyautók sávra is ráállnak.

Az Európa 2002 – Fuvarozók Munkáltatói Szövetsége (APTE 2002) képviselői azt mondták szerdán az Agerpres hírügynökségnek, hogy eddig nem tapasztalt mértékű problémákkal szembesülnek a román–magyar határon, ahol rekordhosszúságú, 25 kilométeres sorok alakultak ki olyan várakozási időkkel, amilyenekre „nem volt példa az utóbbi években”.

A fuvarozók „túlbuzgósággal” vádolják a magyar hatóságokat, amelyek november 1-jétől aprólékos ellenőrzésnek vetik alá a teherautókat, ez pedig rendkívül lelassítja a forgalmat. Az egyesület, amelynek 250 tagvállalata van, több mint 3800 kamionnal, tiltakozó akciókra készül a magyarországi határátkelőhelyeken.

– Amennyiben nem oldódnak meg a problémák a magyar határon, el fogjuk torlaszolni a határátkelőket, beleértve a személygépkocsiknak fenntartott sávokat is – mondta Dorin Pop, az APTE 2002 alelnöke.

A határrendészetnek a határátkelőknél való várakozási időket nyomon követő applikációja a következő számokat mutatja: Nagylak II – 400 perc, Gyulavarsánd – 210 perc, Nagylak I. – 60 perc – írta a kronikaoline.ro.

A magyar határrendészet hétfői közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy november 1-jétől aprólékosan ellenőrizni fogják, hogy a szállítók törlesztették-e például az útdíj be nem fizetése miatt esetleg korábban kirótt bírságokat.