Belföld Hírek Kék hírek

Börtönben ülve szerzett bankkártya adafokat

A börtönben ülő elítélt szerzett egy mobilt, majd  embereket felhívva az egyik mobiltelefon társaság munkatársának adta ki magát, s a kicsalt bankkártya adatokkal a társa, az interneten mobil egyenlegeket töltött fel. Most emeltek ellenük vádat.

28 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség két férfi ellen, akik bankkártya adatokat csaltak ki a sértettektől, majd azokat felhasználva okoztak kárt.

Az egyik vádlott a felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt kiszabott 8 év fegyházbüntetését töltötte az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, amikor hozzájutott egy mobiltelefonhoz. A mobiltelefonnal kezdeményezett hívások során magát az egyik mobiltelefon-társaság munkatársának adta ki, majd a sértettektől adategyeztetésre hivatkozva kicsalta a bankkártya adataikat.

A csalárd módon megszerzett adatokat a vádlott továbbította a társának, aki azzal az egyik szolgáltató internetes felületén mobiltelefon egyenleg feltöltéseket hajtott végre. Ilyen módon négy sértettnek összesen 270 ezer forint kárt okoztak. Az egyenleg feltöltéseket végző férfinak volt egy másik társa is, akinek a segítségével további 24 sértett bankkártya adatait szerezte meg, melyekkel visszaélve a sértetteknek 5 ezer és 60 ezer forint közötti összegű kárt okozott.

A Kaposvári Járási Ügyészség mindkét vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a börtönből telefonáló és különös visszaesőnek minősülő férfival szemben 2 év 6 hónap, míg társával szemben 1 év 8 hónap szabadságvesztést szabjon, amennyiben a bűncselekményeket az előkészítő ülésen beismerik.