Hírek Makó

53 millió forintból újult meg az ENI konyhája

Átadták a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény – Intézményi Étkeztetési Szolgálat konyháját, amely új eszközökkel is bővült, ennek köszönhetően pedig nemcsak könnyebb, hanem hatékonyabb is lett a munka az év minden napján működő konyhában.

Mint Farkas Éva Erzsébet elmondta: Makó Város Önkormányzata még 2018. július ötödikén nyújtott be pályázatot a Pénzügyminisztérium felé, központi költségvetés terhére, 53 millió forint értékben, hogy a konyhát teljes mértékben felújítása, eszközbeszerzéssel együtt.

– A támogatásról októberben született döntés, egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült Makó Város Önkormányzata, 75%-os intenzitással, amely azt jelentette, hogy az önkormányzatnak 25% önerőt kellett biztosítani ahhoz, hogy a beruházás teljes körűen, műszaki tartalom szempontjából megvalósuljon. Ezt az önerőt, amely 13 millió 250 ezer forint, Makó Város Önkormányzata fejlesztési keret tartalékából biztosította – emelt e ki a polgármester a fejlesztés kapcsán, amelynek megtervezése szakemberek bevonásával zajlott.

Mint elhangzott, a fejlesztést azért is tartották fontosnak, mivel az épület 1981-ben épült, és azóta nagyobb fejlesztés nem történt.

– Ahhoz, hogy teljes körűen, 21. századi módon, a népegészségügyi feltételeknek megfeleljen, ahhoz nélkülözhetetlen volt ennek a beruházásnak a megvalósítása – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet a fejlesztés kapcsán.

A polgármester rámutatott, hogy az épület nagyon rossz állapotban volt, korábban, 2015-ben már egy napelemes rendszer elhelyezésére sor került, ennek köszönhetően elsősorban elektromos eszközök beruházását kérték a beszerzőktől, illetve a kivitelezési munkafolyamatok során is ezt figyelembe kellett venniük, továbbá az akadálymentesítés is megvalósult.

navigate_before
navigate_next

– Mintegy 350 embernek az étkeztetését tudja megvalósítani a városunkban, elsősorban az önkormányzathoz tartozó két bölcsődének a gyermekeit, illetve az ott dolgozókat szolgálja ki, valamint az átmeneti gondozóházunknak a lakóit, valamint a szociális étkeztetésben résztvevő makói polgárok és természetesen az itt dolgozó kollégákat is – közölte Farkas Éva Erzsébet, aki köszönetét fejezte ki a kivitelezésért és az eszközbeszerzésért.

Tóthné Balázs Andrea köszönetét fejezte ki a fejlesztés kapcsán, továbbá kiemelte: a kollégák ennek köszönhetően sokkal könnyebben és hatékonyabban tudnak most már dolgozni, továbbá az ételérzékenységre is figyelmet tudnak fordítani. Mint kiemelte, a feltételek maximálisan adottak ahhoz, hogy az előírásoknak megfelelően tudják ezt végezni.

– Az év minden napján dolgozunk, tehát 365-ből 365 napot, ugye az Időskorúak Gondozóháza bentlakásos rendszerű, a szociális étkeztetést is biztosítjuk a hétvégén is az igénylőknek, illetve ha rendezvények vannak akár a városban, akár az intézményben, azt is innen biztosítjuk, úgyhogy a megújult konyha maximálisan ki lesz használva a közeljövőben – hangsúlyozta az intézményvezető.

A kivitelező SZAK-MA CENTER Kft. ügyvezetője, Matuszka István elmondta: igen szép, összetett feladat előtt álltak, a legnagyobb feladat pedig a burkolás volt, hiszen több mint 250 négyzetmétert jelentett ez, de a szennyvíz-karbantartásra, javításra is sor került, majd a burkolás és a festés következett, de a külső felületek hőszigetelésére is sor került többek között. Az akadálymentesítés mellett kerékpártárolót is kialakítottak, az ételkiosztáshoz szükséges kis nyílászárók cseréjé is megtörtént, több nyílászáróval együtt.

Az eszközbeszerzésért felelős Szőke és Társai Kft. képviselője elmondta, mivel nagyon sok korcsoportnak főznek, így nehéz volt összerakni úgy a berendezéseket, hogy ennyi adagban ki tudják szolgálni a megfelelő technológiával azt, hogy mindenkinek a megfelelő étel készüljön el, így folyamatos egyeztetés zajlott.

Baranyi Sarolta élelmezésvezető elmondta, hogy nagyon régóta vártak erre a konyhafelújításra. „Amikor megtudtuk az intézményvezető asszonyunkkal, és közölte az örömhírt, hogy megnyertük a pályázatot és 53 millió forint áll a rendelkezésünkre, akkor mindketten könnyek között voltunk, nem is tudtunk, hogy mit mondjunk” – emlékezett vissza az élelmezésvezető, aki rámutatott a kivitelezés nehézségeire is, illetve hogy ez végül tökéletesen valósult meg, továbbá köszönetet mondott Berki Józsefnek is a közreműködésért.

Az átadóról közösségi oldalán is beszámolt Farkas Éva Erzsébet polgármester:

A Belügyminisztérium önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatásának köszönhetően, önkormányzatunk 25%-os önerő…

Farkas Éva Erzsébet 发布于 2019年11月7日周四