Hírek Makó

Turisztikai szakmával is bővül a Návay jövő szeptembertől

Nyílt nappal várja a továbbtanulás előtt állókat a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma: a kétnapos pályaorientációs rendezvényen a jövőre átalakuló, illetve új képzésekről is információt kaphatnak az érdeklődők.

– A pályaorientációs rendezvényeink célja, hogy megkönnyítsük a nyolcadik osztályos tanulók pályaválasztását, hiszen nagyon sok változás érinti a szakképzést, mind a jövőre induló szakmák tekintetében, mind az iskolatípusok változása tekintetében – emelte ki Kincses Tímea.

A tagintézmény-vezető pozitívan értékelte a nemrégiben megtartott Mentornapot is, amelyre több mint százan látogattak el. A rendezvényen az egyes szakmák gyakorlati oldalát mutatták be, és próbálhatták ki a diákok egy-egy tevékenységen keresztül.

November hatodikán és hetedikén pedig ismét megnyitja kapuit a Návay: mint Kincses Tímea elmondta, két napon, két helyszínen zajlik a nyílt nap, amelynek első napján a jövőre technikusi képzéseket ismerhették meg az érdeklődők, a holnapi napon pedig a jövő tanévben a szakképző iskolában induló szakmákról tudhatnak majd meg többet a látogatók.

– Azért fontos hangsúlyt fektetni arra, hogy milyen ágazatokat, milyen szakmákat indítunk, mert az OKJ nagymértékben változott, hiszen 759 szakmából 174 szakma az, amely elérhető lesz a jövőben. Nagyon szerencsések vagyunk, mivel nem érintette egy szakmánkat sem az, hogy megszűnt volna, sőt, új szakmákat indíthatunk a mostani tanévhez képest – hangsúlyozta.

– Azok a szakmák, amelyeket korábban indítottunk vagy oktatunk jelenleg, nevükben és tartalmukban változhatnak: a Szakképzés 4.0 az Ipar 4.0-nak megfelelő elvárások mentén jelent változást – mutatott rá a tagintézmény-vezető, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek az új ágazatok és szakmák az iskola honlapján is elérhetőek, amelyekhez egy-egy bemutatót is készítettek, ahol képekkel illusztrálva mutatják be az adott szakma tartalmát és esetleges munkaköröket.

Példaként említette az új szakmák között a technikumi oktatásban az ipari informatikai technikust, amely azért fontos, mert a termelésben az automatizáció, a robotizáció teret hódít a jövőben, és ezekhez a gépekhez értő szakemberekre van szükség.

– Makó turisztikai központtá növi ki magát, így nagyon fontos, hogy turisztikai szakembereket is képezzünk: turisztikai technikusokat, akik akár turisztikai szervezők, akár idegenvezetők lehetnek – mutatott rá Kincses Tímea, továbbá elmondta: hagyományosan pénzügyi-számviteli ügyintézőket, kereskedő és webáruházi technikusokat, logisztikai technikusokat, mechatronikai technikusokat, szoftverfejlesztő és tesztelőket is szeretnének képezni.

A szakképző iskolában a hegesztő, kőműves, festőmázoló, tapétázó, karosszérialakatos szakmák változatlanok, új szakmaként érkezik a szigetelő, a gépi forgácsoló pedig új tartalommal bővül, gépi és CNC forgácsoló névvel, az eladó pedig kereskedelmi értékesítő névvel fog megváltozni – tudtuk meg a tagintézmény-vezetőtőtől.

A nyílt nap igazgatói tájékoztatóval vette kezdetét, ahol az érdeklődők a technikumi és a szakképző iskolai rendszerekről tudhattak meg többet. Ezt követően a technikumi ágazatokat fedezhették fel a pályaválasztás előtt állók, egy-egy referenciaszemély közreműködésével.