Hírek Térség Top

Mederbe terelték a csapadékvizet a Gagarin utcában

Augusztus 20-a után kezdték építeni a csapadékvíz elvezető rendszert, s mára le is aszfaltozták a földeáki Gagarin utcát.

Az idén július végi ülésén adott még az előző földeáki képviselő-testület tulajdonosi hozzájárulást az RMB-Transz Kft-nek, hogy az elvégezhesse a Gagarin utca vízrendezési munkálatait. A kivitelező augusztus 20-a után kezdett a munkálatokhoz, de előtte bejáráson találkoztak az utca lakóival, miután az előzetes tervek szerint 14 helyen kellett átvágniuk az utca útburkolatát.

Az útszűkülettel és egyéb, az megszokottól eltérő közlekedési renddel járó munkálatok során a mórahalmi székhelyű, a munkát elnyerő ki RMB-Transz Kft. szakemberei sorra fektették le a csapadékvizet elvezetés gerincvezetékét az utcában, illetve kötötték bele a csapadékvíz új utcai lefolyóit. A Gagarin utcai csapadékvíz elvezetési rendszer megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton az RMB-Transz Kft. 27 millió forintos ajánlatot adott be, a legalacsonyabbat az induló cégek közül. A Gagarin utcai belvízelvezetésre egyébként 28 millió 85 ezer forint állt a földeáki önkormányzat a rendelkezésére, azaz valamivel több, mint egymillió forintot takarítottak meg a pályázati győztes ajánlatának elfogadásával.

navigate_before
navigate_next

A képeken közvetlen az átadás előtti helyzet.

A Gagarin utcai csapadékvíz elvezetés megoldása azért is érdekes, mert a tervek szerint a helyi sportcsarnok a Návay iskola udvara Gagarin utcai oldalára épül majd.

Ez utóbbinak csak a helyszínét biztosította a földeáki önkormányzat. A sportcsarnok miatt, mely kiemelt állami beruházásként valósul majd meg, egyébként még egy kormányhatározatot is meg kellett változtatnia a magyar kormánynak. Az építmény eredetileg idei tervezett mérete, ugyanis nem oldotta volna meg a Návay iskola mindennapos testneveléshez szükséges helyhiányát, így a nagyobb „C” típusú csarnok megépítéséről kellett újabb kormányhatározatot hozni.

A sportcsarnokot a tervező, bár a helyszínen járva megtudta a község igényét, valamiért nem az iskola Gagarin utcai oldalára, hanem az iskolaudvar közepére álmodta meg, így a tervek is át kellett dolgoznia.

Ahogy arról már többször is írtunk, s számos helyi fórumon is elhangzott nem a földeáki önkormányzat a sportcsarnok építés beruházója, nem az önkormányzat írja ki a közbeszerzést, nem az önkormányzat választja ki a kivitelezőt és egyáltalán nincs semmiféle ráhatása az építés menetére. Azt kiemelt állami beruházásként a Magyar Nemzeti Sportközpont és az sportcsarnokok építésére létrehozott állami beruházási ügynökség végzi. Keresztes Richárd projektvezető az önkormányzat érdeklődésére idén augusztusban azt közölte, hogy a kiviteli tervek ellenőrzése megtörtént, s megígérte, hogy azok rövid időn belül átadja a Beruházási Ügynökségnek.