Hírek Külföld

Folytatni kell az EU kohéziós politikáját

Az Európai Unió kohéziós politikája folytatásának fontosságára hívja fel a figyelmet az a közös nyilatkozat, amelyet keddi prágai csúcstalálkozóján fogadott el 17 keleti és déli uniós tagállam képviselője. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte a csúcstalálkozón.

A kohéziós politika “az EU kulcsfontosságú eszköze, amely jelentősen és láthatóan hozzájárul a régiók és a tagállamok fejlettségének reális kiegyenlítéséhez” – olvasható a dokumentumban.     A csúcstalálkozó résztvevői ezért úgy vélik, hogy kohéziós kiadások finanszírozását a 2021-2027-es időszakban is “meg kell tartani a 2014-2020-as időszak kiadásainak megfelelő szinten”.

A nyilatkozat aláírói szerint a 2021-2027-es költségvetési időszakban nem szabad csökkenteni a Kohéziós Alapba szánt összeget, mert az veszélyeztetheti az Európai Unió belső piacának stabilitását. A Kohéziós Alapból fizetett támogatások elsődleges célja az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonalának fokozatos kiegyenlítése.

Az Európai Bizottság javaslata szerint az erre a célra fordított összegek 2021-2027-ben az előző költségvetési időszakhoz viszonyítva a GDP 1,11 százalékáról 1 százalékra csökkennének. A kiadáscsökkenés legfőbb oka Nagy-Britannia tervezett kilépése az Unióból, valamint az új uniós prioritások finanszírozásának szükségessége.

A prágai tanácskozás résztvevőinek az a véleménye, hogy egyensúlt kell kialakítani a hagyományos politikák, tehát a kohézió és a mezőgazdaság támogatása, valamint az új kihívások, például a biztonság és a határvédelem között. A Kohézió barátai csoport alapvető fontosságúnak tartja, hogy megszerzett költségvetési eszközöket az egyes tagállamok “saját belső országos és regionális prioritásai szerint használhassák fel”.

Az eszközök nagysága és felhasználásuk feltételei a Kohézió barátai csoport tagjai számára “kulcsfontosságúak” az EU jövőbeni költségvetési időszakáról folytatott tárgyalásokon – áll a közös nyilatkozatban. A prágai fórumon résztvevő uniós tagállamok leszögezik, hogy a tárgyalásokon igyekezni fognak “igazságos és kompromisszumos” megoldást találni a fennálló problémákra.

“Nem értünk egyet a kohéziós támogatások csökkentésével. Meggyőződésünk, hogy a jövőbeni uniós költségvetésben több olyan tétel is van, ahol lehet spórolni, s ahol kevésbé hiányozna a pénz, mint a kohéziós politikában” – mondta Andrej Babis cseh kormányfő a találkozó utáni sajtótájékoztatón újságíróknak.

“A kohéziós támogatások lényegében beruházási pénzek, új utakra, iskolákra és más infrastruktúrára. Nyilvánvaló, hogy mi tudjuk a legjobban, hol kell befektetni. Ezért követelünk nagyobb beleszólást a koháziós pénzek felhasználásáról szóló döntésekbe” – fejtette ki Andrej Babis.

Az EU 2021-2027-es időszakának költségvetéséről várhatóan a jövő évben születik végleges döntés. A prágai tanácskozáson Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia képviselői, valamint Günther Oettinger európai uniós biztos vett részt.