A Szegedi Tudományegyetemen zajló 4. Lézeres Transzmutációs Konferencián újságírói kérdésre jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy januártól szegedi vezetője lehet a lézerközpontnak – írja a Délmagyar.

A Szegedi Tudományegyetemen zajló 4. Lézeres Transzmutációs Konferencián újságírói kérdésre jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy januártól Szabó Gábor, szegedi lézerfizikus lehet az ELI új vezetője. A miniszter hozzátette, a jelenlegi vezető, Jakab László megbízatása december végén lejár, így ha a tulajdonosok úgy döntenek, jövő évtől szakmai vezetője lesz a szegedi székhelyű lézerközpontnak.

A Szegedi Tudományegyetemen és az ELI-ben már zajló projekt célja, hogy a nukleáris hulladékok lebontásának lézeres technológiáját kifejlesszék. Még áprilisban magyar-francia-amerikai intézményközi együttműködés indult az SZTE vezetésével, amelyre alapozva nemzetközi konzorcium jön létre a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozására.

A magyar kormány úgy döntött, hogy a transzmutációhoz szükséges lézeres neutron forrás kifejlesztését, mint nemzeti kutatási programot három évre, összesen 3,6 milliárd forinttal támogatja, és megbízza a Szegedi Tudományegyetemet, hogy a projekt sikeres megvalósítása érdekében a nemzetközi konzorcium munkáját koordinálja. Az alapító három intézmény, a párizsi Ecole Politechnique egyetem, a kaliforniai székhelyű TAE vállalat, és a Szegedi Tudományegyetem képviselői hétfőn együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

 

Forrás: Délmagyar | Borítókép: Januártól Szabó Gábor, szegedi lézerfizikus lehet az ELI új vezetője. Fotó: Karnok Csaba

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest