A temető korszerűsítése, megközelíthetőségének javítása, a fiatalok szórakozási lehetőségének megteremtése és az idősekkel való fokozott törődés is szerepel Drimba Tibor, Maroslele új polgármestere tervei között. Az új testület alakuló ülésen ismét Schulcz Jánost választották alpolgármesternek.

– Hogyan értékeli a választást? – kérdeztem Drimba Tibor polgármestertől.

– Négyen indultunk a polgármesteri tisztség elnyeréséért. Mindenki számított rá, hogy szoros lesz ez a küzdelem, ha nevezhetjük annak. Bár én a választást megelőzően is azt mondtam, hogy évtizedek óta most állt először olyan helyzet előtt a falu, hogy csak helybéli indult. Martonosi György korábbi polgármester ugyanis Makón él. Úgy éreztem, bárkit is választanak polgármesternek, mindenki a faluért akar majd tenni. Talán szerencsés helyzetben volt így a falu, de nem mondom, hogy aki vidékről jött, nem tett meg mindent a településért. De más egy embernek beülnie a polgármesteri székbe. Mondják, hogy ez egy napi huszonnégy órás szolgálatnak minősül. Való igaz, mert ha az ember az utcán jön-megy, akkor is megállítják a problémáikkal, ami nem baj mert eddig is így ment. Úgy gondolom, hogy ez történik a testületi tagokkal is. Talán ennyiből is szerencsés a falu, hiszen nem mindenki szeret bejönni a községházára, nem mindenki tud elektronikus üzenetet küldeni, vagy szégyell bejönni kérdezni. Az utcán azonban néhány percben el tudja mondani mit akar, s adunk egy kis lelki segítséget, hogy bejöjjön vele a községházára.

– Milyennek látta a kampányt, illetve ön hogyan kampányolt?

– Szerintem teljesen normális hangvételben folyt a választási kampány. Olyan visszajelzések jöttek, hogy jó volt látni bennünket, hogy úgy beszélgettünk a falunapon, mintha mi sem történne. De hát miért is lett volna ez máshogy? Hiszen mindannyian ismerjük egymást, ráadásul öt évvel ezelőtt volt egy szösszenetnyi lehetőségem belelátni az önkormányzati munkába.

– Megválasztották képviselőnek, de ez összeférhetetlen volt a munkájával. A részletekre már kevesen emlékeznek…

– Szerencsétlen törvénymódosítás lépett életbe a 2014. októberi helyhatósági választás napján. A büntetés-végrehajtásban dolgoztam, s későn tudtam megszüntetni az összeférhetetlenséget. Leszereltem, de nem tudtam időben, így fennállt az a faramuci helyzet, hogy párhuzamosan ment a mandátumom és a munkahelyem is. Így lemondtam a képviselői helyemről, s mert már leszereltem, így a makói kórházban helyezkedtem el beteghordóként nyolc hónapra. Jó érzés volt segíteni a betegeken és hihetetlen jó emberi kapcsolatokat is jelentett ez a munka. Szívesen gondolok vissza erre a nyolc hónapra. Végül a nem kevés hivatásos múlt és a pénz miatt visszamentem a büntetés-végrehajtáshoz dolgozni. A mostani választás előtt, látva a jelölteket, biztos voltam abban, ha polgármesterré választanak, jó csapat lesz mögöttem.

– És jó csapat is lett…

– Nagyon örülök, jó kis testület állt össze. Mivel mind ismerjük egymást, tudni lehet azt, hogy tényleg mindenki a helybéli emberekért akar tenni.

– Csöndes alakuló ülést tartottak. Kit választottak alpolgármesterré?

– Maradt az eddigi alpolgármester, azaz Schulcz János.

– Melyek polgármesteri programja legfontosabb elemei?

– Elmentünk egymás fórumaira, s ezek alapján azt láttam, majdnem mindenki ugyanazt szeretné megvalósítani. Nem nagy dolgokat, hanem ésszerű dolgokat ígérgettünk. Az egyik nagyon fontosnak tartott programelemem a temető rendbetétele. Ott jelenleg egyetlen vízvételi lehetőség van fent, lent a végén viszont nincs. A ravatalozó rész lett felújítva, előtte van egy placc, de ezen kívül nincs járda és lassan már temetkezési hely se. A temető az önkormányzaté, de egy cég üzemelteti a sírkertet, ezért szeretném őket is bevonni a kicsi átalakításba. Van már benyújtott pályázatunk, a Magyar Falu Programban, a temető korszerűsítésre, a járdaépítésre. Tavasszal az első között látunk neki, ahogy a temető megközelíthetőségét is megkönnyítjük. Nagyon rossz ugyanis az odavezető út, használható járda pedig nincs. Tavasszal felújítjuk a Makói és a Béke utca érintett részeit. Erre már megnyert pályázatunk van, s ezt köszönöm elődömnek, Martonosi György polgármester úrnak és csapatának.

– Mit tart még fontosnak?

– Az idősek gondozását. Szerintem nekünk, a negyvenes generációnak most két feladatunk van, a jövőnk és az idősek, akiknek köszönhetjük, hogy ide eljutottunk. Velük ugyanannyit kell foglalkozni, mint a fiataljainkkal. Az utóbbiak számára – s ezt több képviselő is támogatja – szeretnénk létrehozni egy ifjúsági klubot, hiszen nincs hová, olyan helyre beülniük beszélgetni, ahol csak ők vannak. Vagy ahol szórakozhatnának, biliárddal, dartsszal vagy más dolgokkal. Erre jó alapot teremtett az önkormányzat a volt jegyzői lakás felújításával, mely többfunkciós közösségi háznak készül. Az épület kívülről kész, s megpróbálunk forrást keresni a belseje befejezésére. Nagyon jó, hogy megépült a sportpark, melyet elsősorban a férfiak tudnak használni. De szeretnénk, esetleg a templom körül, kialakítani egy futópályát. Szeretnénk rendbe hozni a csatornázás után rossz állapotba került belterületi utakat is. A pályázatok megkötik a kezünket, így a fejlesztések egy része valóban a központot érintik, de szeretnénk a falu széli járdákat és utakat is rendbe tenni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest