Hírek Külföld

A Guardiannak rettegett Soros György, aki természetesen fél Magyarországra jönni

Interjút készített a Guardian brit lap Soros Györggyel New York-ban. Az újságíró elsősorban aktuálpolitikai kérdésekről kérdezte Sorost. A spekuláns hozta a kötelező paneleket: kifejtette, hogy hazánkban egy maffiakormány uralkodik, és reszketett is kicsit a félelemtől, amikor elmondta, hogy fél Magyarországra jönni – írja a Pesti Srácok.

Kihívás számomra, és ezért energetizál. Amikor megnézem azoknak az embereknek vagy mozgalmaknak a listáját, akik és amelyek engem támadnak, az megerősít abban, hogy valamit jól csinálok. Büszke vagyok az ellenségeimre – mondja a beszélgetés elején Soros. A legbüszkébb arra – folytatja –, amilyen fejlődést Ukrajnában tudott elősegíteni. Ezen a részen azt fejtegeti, hogy rá kellett jönnie: az igazi társadalmi változásokhoz idő kell, nem pedig forradalmak, és szükség volt arra, hogy valóban független politikai intézmények, NGO-k, lapok működjenek Ukrajnában.

A kicsit sem részrehajló interjú természetesen Soros és Orbán Viktor hosszú viszonyát is fejtegeti az oxfordi ösztöndíjtól a CEU ügyéig, ennek kapcsán pedig a szerző antiszemitának is nevezi a kormány “Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” kampányát. A kötelező maffiázás sem maradhatott el, a spekuláns az interjúban kifejti: 

Mást gondolunk a jó és egészséges társadalmak természetéről. Azért támogattam Orbánt annak idején, mert aktív támogatója volt a nyílt társadalmaknak. Aztán kizsákmányoló lett és maffiaállamot hozott létre.

Ennek kapcsán persze lehetetlen lett volna, hogy ne kerüljön szóba a Magyarországra való “hazatérés”, ami Soros szerint túl veszélyes lenne.

Veszélyes lenne, mert Orbánnak vannak elvakult követői, éppúgy, mint Trumpnak, és utánam nyúlhatnak – mondta. Persze hozzá kellett tenni valamit, amitől nem tűnik gyávának, Soros ezért hozzátette: Kész vagyok kockáztatni az életemet azokért a dolgokért, amikben hiszek, de felesleges veszélyeknek nem teszem ki magam.

A beszélgetés során szóba került a Brexit is. Soros persze itt is megpróbált egy ártatlan öregembernek tűnni. Elmondta, hogy semmiféle politikai célja nincs a Best for Britain nevű brexit-ellenes szervezetének; ő csupán fel akarja hívni a figyelmet a kilépés veszélyeire.