Széles körű terror-ellenes akció keretében, Svájc három kantonjában tizenegy dzsihadistát – köztük öt fiatalkorút – tartóztattak le. Körülbelül száz szövetségi ügynök, valamint Schaffhausen, Bern és Zürich kanton rendőrei vettek részt a rajtaütésekben, a Szövetségi Ügyészség (MPC) és Winterthur Hivatal emberei mellett – írja a 888.hu.

A 15 és 17 év közötti letartóztatott kiskorúak közül négyet Zürichben fogtak el. Az ötödiket, szintén egy tinédzsert, Bernben tartóztatták le. Az összes kiskorú gyanúsítottat Bern és Winterthur kiskorúakkal foglalkozó hivatala fogja perbe, míg az ügyészség a felnőtteket vádolja. Mind a 11 gyanúsított az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida támogatói, és bűnszervezetben való részvétellel vádolják őket.

Az egyik gyanúsított, egy 21 éves svájci állampolgár 2014-ben Szíriába utazott, majd egy évvel később visszatért Svájcba. Februárban bűnösnek találták egy terrorszervezet által ellenőrzött területre való bejutásban, 11 hónapos börtönre ítélték, de folytatta az iszlám állam propagandájának terjesztését.

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (SRC) májusában kiadott jelentése szerint legalább 66 személy tevékenysége jelent komoly terrorfenyegetettséget Svájcnak. Winterthur – az egyik ilyen gyanúsított letartóztatásának helyszíne – évek óta az iszlám szélsőségesek gyülekezőhelyeként ismert. 2015-ben úgy gondolták a hatóságok, hogy az Iszlám Állam sejtje működik a hírhedt An’Nur mecsetben, mivel négy személy, akik a mecsethez kapcsolódtak, Szíriába utaztak.

A mecset imámját egy évvel később letartóztatták, mert a prédikációi során a nem muszlimok elleni erőszakos cselekményekre uszított. A rendőrség szerint az eredetileg Etiópiából származó imám felszólította követőit, hogy jelentsék és öljék meg azokat a muzulmánokat, akik megtagadják az imákon való részvételt.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest