Belföld Hírek Kék hírek

Tizenkét év fegyház a mezőkeres rablógyilkos büntetése

A fejére maszkot húzó Zs. Róbert mellkason, hasba és hátba lőtte áldozatát egy pisztollyal, majd a raktáráruház trezorjában lévő közel 2 és fél millió forinttal távozott. Áldozata a helyszínen életét vesztette. A tettest 23 év után a menekülés közben elvesztett maszkban talált hajszálból nyert DNS alapján ítélték el. A képen a maszk. Fotó: police.hu

1996 novembere-decembere környékén a vádlottban és két társában, aki közül az egyik a Mezőker Kft-nél dolgozott pénztárosként, felvetődött a gondolat, hogy kirabolják a cég Békéscsabán működtett raktáráruházát. A tippadó elmondta barátainak, hogy a rablásra leginkább munkaszüneti napon van lehetőség, mert olyankor csak az egyik alkalmazott szokott bemenni, hogy a banánérlelőt felügyelje. Ő egy visszahúzódó ember, akire rá lehet ijeszteni annyira, hogy kinyissa az elrejtett páncélszekrényt. 1996 év vége felé mindhárman többször elutaztak Orosházáról Békéscsabára, hogy feltérképezzék az Orosházi úti raktáráruházat és annak környékét.

1996 szilveszterét a három barát együtt töltötte egy társaságban. A vádlott a rablást másnap, január 1-én akarta elkövetni, de társai nem akartak vele menni, ezért italozni kezdtek. Emiatt szóváltás is alakult ki közöttük, amit követően a vádlott elhatározta, akkor is elköveti a rablást, ha a társai nem tartanak vele.

Január 1-én a kora reggeli órákban a vádlott vonattal Orosházáról Békéscsabára utazott, és magával vitte 9 mm-es Parabellum pisztolyát, amit a rablás elkövetéséhez szerzett meg. Volt nála egy fekete színű maszk is, amit szintén a rabláskor akart felhasználni. A vasútállomásról gyalog ment ki ahhoz az épülettömbhöz, ahol a raktáráruház üzemelt, átmászott a kerítésen, és elbújt az áruház melletti rámpán található raklapok között.

Amikor a sértett megérkezett, kulcsaival kinyitotta a raktárajtót, majd belépett az épületbe, a rá várakozó vádlott fejére felhúzta a maszkot, és kezében a betárazott pisztollyal néhány perc elteltével követte őt, és kibiztosította a pisztolyt.

A sértett a vádlottnak háttal állt, és a páncélszekrényben pakolt. Amikor megfordult, a vádlott rászegezte a fegyverét és azt mondta neki, hogy maradjon nyugodt, nem akarja bántani, csak a pénzt akarja elvinni. A sértett ekkor felvett a polcról egy pezsgősüveget, azzal hadonászva rákiáltott a vádlottra, hogy menjen el, majd a vádlott irányába lépett, de tőle több méterre megállt. A vádlott ekkor a sértett ellenállásának leküzdése és a pénz megszerzése érdekében a sértett mellkasába lőtt. A megtámadott előrerogyott, de felkelt, tovább védekezett, mire a vádlott hasba lőtte. A sértett ekkor megpróbált elmenekülni az irodából, de amikor kilépett az ajtón, a vádlott még kétszer rálőtt. Az egyik lövés a hátán érte, ettől a sértett mozgásképtelen lett, ismét előre rogyott, majd pár másodpercen belül meghalt.

A vádlott ezután a nyitott páncélszekrényből kivett 2 millió 438 ezer 817 forintot, azt a hátizsákjába tette, majd a helyszínről eltávozott. Amikor a kerítésen átmászott, a bűncselekménynél használt maszkot elhagyta, amit a rendőrség később megtalált. A vádlott a megszerzett pénzből az egyik társának a tippadásáért 200 ezer, a másiknak a hallgatásáért 100 ezer forintot adott, míg magának egy autót vásárolt.

A maszkban talált hajszálból vett DNS minta alapján sikerült sok év után azonosítani a tettest. Ugyanis 20 évvel később DNS-mintát vettek az akkor más bűncselekmény miatt fegyházbüntetését töltő vádlottól, azt összevetették az FBI-hoz korábban kiküldött, annak adatbázisában található mintával, ami teljes egyezést mutatott.

A Gyulai Törvényszék tavaly szeptember 20-án nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Zs. Róbertet, és ezért őt 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a fegyházbüntetés 4/5-öd részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra, emellett kötelezte a vádlottat, hogy fizessen meg a Mezőker Kft-nek 2 millió 483 ezer 817 forintot. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott javára, a büntetés enyhítése érdekében, a vádlott szintén a büntetés enyhítése, védője elsődlegesen jogos védelem okából történő felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

A Szegedi Ítélőtábla mai döntésével a vádlottal szemben kiszabott fegyházbüntetést – jogerősen – 20-ról 12 évre enyhítette. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottal szemben az elkövetéskori törvényt (1978. évi IV. tv.) alkalmazta a bíróság. Ez pedig úgy rendelkezett, hogy a vádlott által nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének büntetési tétele 10-től 15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés lehet. Mivel az első fokon eljáró törvényszék nem szabott ki életfogytig tartó szabadságvesztést, maximum 15 év fegyházzal büntethette volna a vádlottat, vagyis ítélete törvénysértő volt, ezért azt meg kellett változtatni. A Szegedi Ítélőtábla tanácsa úgy látta, hogy – tekintettel a szinte példátlan mértékű időmúlásra (a bűncselekmény óta 23 év telt el) és arra, hogy a tett elkövetésekor a vádlott még büntetlen előéletű volt – 12 év fegyház kiszabásával is elérhető a büntetési célok megvalósulása, ezért is enyhített a vádlott büntetésén.

A vádlott a pénzt felélte, a rablógyilkossághoz használt pisztoly pedig nem került elő.