Belföld Hírek Kék hírek

Két emberre támadt, öt év börtönt kapott az asszony

Cigarettára gyújtott egy szilveszteri buliban egy nő, mire az asszony összetört a fején egy sörösüveget. Aztán összeverekedett a sértett édesanyjával, akit combon rúgott. Most született meg az ügyben a jogerős ítélet. A kép illusztráció.

Még 2014. január 1-jén a barátjával egy békéscsabai sörözőben szilveszterezett Sz. L., ahol szintén ott szórakozott Sz. V. sértett is, akivel nem ismerték egymást.

Hajnali 3 óra körül a sértett a söröző mosdókhoz vezető szűk folyosóján állt és cigarettára gyújtott, amikor a tőle körülbelül egy méternyire álló vádlott előzetes szóváltás nélkül a kezében lévő sörösüveggel a nőre ütött. A sértett fejének tetejét eltaláló üveg szétrobbant, a vádlott pedig a kezében maradt éles üvegcsonkkal megvágta a megtámadott arcának bal felét. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sérülései több hónap után is csak maradandó fogyatékossággal gyógyultak. Figyelemmel a sörösüveg jellegzetességeire, az archoz közeli nyaki fő-verőerek közelségére a szétrobbanó üvegszilánkok életveszélyes sérülést is okozhattak volna. (A vádlott édesanyja a sértettnek később 2,2 millió forintot fizetett jóvátételként.)

A sértett édesanyja, látva a történteket, elégtételt akart venni a vádlotton a lányát ért bántalmazás miatt, ezért rátámadt a vádlottra, és dulakodni kezdtek. Időközben odaért az anya élettársa is, aki a vádlott barátjára támadt. Valamennyien a földre kerültek, ott dulakodtak Eközben a vádlott az anya jobb combját megrúgta, olyan sérülést okozva, ami négy hónap alatt gyógyult.

A vádlott és Ő. G. sértett 2015-ben a vádlott anyjának lakásában éltek Békéscsabán. Szerelmi kapcsolatukat rendszeres italozás, veszekedés, olykor verekedés is jellemezte.

2015. augusztus 28-án és az azt megelőző napon a pár különböző szórakozóhelyeken alkoholt és kábítószert fogyasztott, majd hazaérkezésük után összevesztek. Szóváltás után a vádlott ököllel a férfi arcába ütött, aki ezért az ágyra lökte. A kiabálás a konyhában folytatódott, ahol a vádlott egy bicskával arcon szúrta a sértettet, akinek sérülései 8 napon belül gyógyultak. De tekintettel a sérülés helyére, a támadáshoz használt eszközre akár életveszélyes állapot is kialakulhatott volna – mondta ki ítéletében az I. fokú bíróság.

A vádlott 2015 augusztusában csekély mennyiségű kábítószert szerzett be, illetve fogyasztott, illetve abban az évben több alkalommal adott át, illetve értékesített másoknak kábítószert.

A Gyulai Törvényszék tavaly május 31-én kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, kábítószer birtoklásának vétségében és kábítószer-kereskedelem vétségében mondta ki bűnösnek Sz. L. vádlottat. Ezért őt a törvényszék 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletében a vádlott börtönbüntetését és a közügyektől eltiltás tartamát egyezően 7-7 évről 5-5 évre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat alapján megállapítható, hogy a női vádlott, bár betegséggel küzd, a cselekményei elkövetésekor nem szenvedett olyan kóros elmeállapotban, amely büntethetőséget kizáró oknak tekinthető.

A büntetés mértékét mérlegelve a Szegedi Ítélőtábla tanácsa úgy ítélte meg, hogy az első fokon kiszabott börtönbüntetés eltúlzottan súlyos, 5 év börtön, tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára és a vádlott társadalomra veszélyességére, elegendő a büntetési célok megvalósulásához.