Hírek Térség Top

Ismét Zsarkó József Óföldeák alpolgármestere

Titkos szavazással ismét Zsarkó Józsefet választotta Simonné Sinkó Erika polgármester javaslatára Óföldeák alpolgármesterévé, hétfő esti alakuló ülésén az új képviselő testület. A polgármester, az alpolgármester és a képviselők ünnepélyes keretek között tették le az esküt.

Asztalos Eszter Zsuzsanna, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a tegnap esti óföldeáki alakuló ülésen a helyhatósági választás végeredményét, majd letették az esküt a települési képviselők és Simonné Sinkó Erika polgármester.

Simonné Sinkó Erika polgármesteri programja ismertetésében – többek közt – elmondta: célja a Návay László-kúria és az azt övező őspark felújítása, a szolgálati lakás, ravatalozó felújítása és a hiányzó utak rendbetétele. De fontos célként határozta meg közösségépítő programok szervezését, azok fejlesztését.

A testület, a szervezeti és működési szabályzat elfogadása után megválasztotta a ügyrendi bizottságot, elnöke: Vas József, tagjai: Mihalik Jánosné, Papp Endre. Majd döntöttek arról, hogy a képviselői alapdíj havi 12 ezer forint.

A testület – titkos szavazással – Zsarkó Józsefet választotta a község alpolgármesterévé, aki azonnal le is tette az esküt.

A képviselők jóváhagyták, hogy Simonné Sinkó Erika társadalmi állású polgármesteri havi illetménye az önkormányzati törvényben meghatározott 149 ezer 600 forint, míg költségtérítése ennek 15 százaléka, azaz 22 ezer 440 forint. Zsarkó József alpolgármester havi illetménye 25 ezer forint, s havi 3 ezer 750 forint költségtérítés illeti meg. Az alpolgármester egyébként a törvény szerint a polgármester illetménye 90 százalékát kaphatta volna, de Zsarkó József csak ennek a fenti kis része megállapítását kérte.

Az új testület tagjai. Simonné Sinkó Erika polgármester 194 szavazattal (független), Zsarkó József 126 szavazattal (független), Mihalik Jánosné 122 szavazattal (független), Papp Endre 101 szavazattal (független) és Vas József 101 szavazattal (független). A polgármester és a képviselő-testület tagjai személye megegyezik az előző ciklusban választott polgármesterrel és települési képviselőkkel. Az október 13-i helyhatósági választáson a 410 szavazásra jogosult óföldeáki közül 207-en adtak le szavazatot, ezek közül 12 volt érvénytelen.

A képviselők döntöttek arról is, hogy Óföldeákot a Földeák Térségi Szociális, Egészségügyi, Gyermekjóléti és Óvodai Önkormányzati Társulásban, a Makói Kistérség Többcélú Társulás Polgármesterek Tanácsában, a Makói Kistérség Többcélú Társulás Polgármesterek Tanácsában, a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsában, illetve a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Önkormányzati Társulásban Simonné Sinkó Erika polgármester, akadályoztatása esetén Zsarkó József alpolgármester képviseli.

Az új testület döntése szerint az első rendes ülést november 28-án tartják.