A vártnál is nagyobb győzelmet aratott az ellenzéki jobboldali koalíció Umbriában a regionális választáson, az eredmények a Liga erősödéséről árulkodnak – írja a Blogstar.

A vasárnap esti exit poll adatok szerint Donatella Tesei, a Liga szenátora lesz Umbria új vezetője – számolt be a Reuters. Tesei a három főbb jobboldali párt, a Matteo Salvini vezette Liga, az Olasz Testvérek és Silvio Berlusconi Forza Italia nevű szervezetének közös jelöltjeként 56,5-60,5 százalék közötti eredményt érhetett el, míg a kormánypártok összefogásának jelöltje Vincenzo Bianconi 35,5-39,5 százalék között szerepelt.

Salviniék győzelmének azért is van különösen nagy jelentősége, mert a régiót a hetvenes évek óta megszakítás nélkül baloldali pártok vezették, nem éppen példaértékűen – több korrupciós botrány jellemezte ezt az időszakot, a munkanélküliség pedig elérte a tíz százalékot. A Financial Times beszámolója szerint ezt a folyamatot az olasz választók egy része a bevándorlással hozza összefüggésbe.

Matteo Salvini az ellenzékbe vonulva sem adta fel migrációs és adócsökkentési politikáját, miközben egyre egységesebb az olasz jobboldal komoly nyitottsága a magyar családpolitika egyes elemeinek átvételére is – írja a Mandiner. Salvini egy perugiai szállodában várta az eredményeket vasárnap, első reakciójában pedig arról beszélt, hogy történelmet írtak.

Olaszországban nemcsak Umbriában tartanak tartományi választásokat, január végén a régióhoz hasonlóan baloldali Emilia Romagnában folytatódik a választások sora, ezt követően további hat régióban szavaznak. Matteo Salvini kiemelte, ha a húszból jelenleg tíz tartományt vezető Liga további régiókat tud megszerezni, az a Conte-kormány bukásához vezet.

Giancarlo Giorgetti, akit Salvini jobbkezének tartanak korábban úgy fogalmazott, a Liga esetleges előretörésével szemben a kormánypártok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a parlamenti választásokat, ezért újabb politikai trükkhöz folyamodhatnak, belső puccsal állíthatják félre Giuseppe Contét, akit ebben az esetben Mario Dragi, az Európai Központi Bank elnöke váltana.

 

Forrás: kulvilag.blogstar.hu | Borítókép: archív fotó

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest