Magyarország és Szlovénia sorsközösségben van, mindkét ország pontosan tudja ugyanis, mi az, hogy migráció és ellenőrizetlen határátlépés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Marjan Sarec szlovén kormányfővel – írja az Origo.

Ha csak annyi történt volna, hogy nem kezdődnek meg a tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával, akkor az egy másik ügy lett volna, de néhány tagállam azt mondta, hogy az egész bővítését, mint olyat, gondoljuk újra – mondta az Origo kérdésére Orbán Viktor azon a sajtótájékoztatón, amit Marjan Sarec szlovén kormányfővel tartott. A magyar kormányfő szerint itt egy sokkal mélyebb dologról van szó. Egyes országok szeretnék mérlegre tenni, hogy hol vannak Európa határai, és milyen tagsági szintek vannak, valamint az egész tárgyalási folyamatnak milyen kimenetelei lehetnek. Itt nem arról van szó, hogy egy rossz döntés helyett hozunk később egy jót, hanem stratégiai javaslatokat kell megfogalmazni. Nehogy olyan határokat húzzunk meg, ami alapján Szerbia kimaradna, mert annak nagyon súlyos következményei lennének – mondta a magyar kormányfő. 

Ha Magyarország megkapja a bővítési biztosi portfóliót, akkor azt támogatom, mert Magyarország közel van a térséghez – mondta az Origo kérdésére Marjan Sarec szlovén kormányfő.

Izgalmas megbeszélés

A sajtótájékoztatón még elhangzott, hogy a felek között rendkívül izgalmas megbeszélés volt. Évente több mint 500 ezer magyar turista utazik Szlovéniába, így nagyon sok embernek van közvetlen tapasztalata. Szlovénia egy szép és gazdag ország, de a gazdasági együttműködés lényegesen lassabban növekszik, mint ami elvárható lenne – mondta Orbán Viktor. 

Orbán Viktor kiemelte, hogy Szlovénia 350 millió eurós kereskedelmi többlettel bír Magyarországot illetően. “Mindennek az oka, hogy Szlovénia versenyképesebb ország, mint mi, ezért van mit tanulnunk. Sorsközösségben vagyunk Szlovéniával. Tudjuk, milyen az, amikor konfliktusba kerül egymással a jogszabály és a dolgok helyes kezelése” – mondta a magyar kormányfő a közös migrációs veszély kapcsán. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a két ország közösen szállít majd Afrikába gyógyászati segédeszközöket.

Orbán Viktor az uniós bővítésről azt mondta, hogy a két ország érdekelt a bővítésben, és ez sürgető feladat. Nagy hiba lenne, ha nem sikerülne felgyorsítani a tárgyalásokat Szerbiával – tette hozzá. Az unió és a magyarok érdeke is, hogy Szerbia minél előbb az unió tagja legyen – mondta Orbán Viktor.

 

Forrás: Origo | Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest