Gördülékenyen zajlott az új nagylaki képviselő-testület ma délutáni első rendes ülése. A testület egyhangúan elfogadta az összes előterjesztést, tájékoztatót.

A testület módosította korábban elfogadott munkatervét, majd elfogadta Kolozsvári Rozália polgármester a megválasztása és az ülés közötti legfontosabb történésekről szóló jelentését. Az átadás átvétellel kapcsolatban képviselői kérdésre polgármester elmondta, a műszaki ellenőr számos hibát listázott, ezek közt olyan is szerepel, hogy a mozgáskorlátozott feljárón nem fért fel a szavazáskor az egyik kerekesszékes szavazó, bűz terjeng a mosdóban, kültéri kapcsolókat szereltek fel a beltéren. A kivitelezőnek október 31-ig kellene a műszaki ellenőr által megállapított hibákat kijavítani.

A testület elfogadta a környezeti állapotáról szóló tájékoztatót, melyből kiderült: a település, a lakóhely környezeti állapota alapvetően jó, de folyamatosan fejleszthetőnek, korszerűsíthetőnek is mondható. Az élhető tiszta környezet megteremtésében a település lakosságának és az önkormányzatnak is jelentős szerepe van. A megújuló energiaforrások kiépítése, fenntartása elengedhetetlenné vált/válik, illetve el kell készíttetni a törvényben előírtak szerint a község energia megtakarítási intézkedési tervét. Az elkészült intézkedési tervben foglaltak szerinti feladatokat el kell végezni. Az adóbevételek és az átengedett bevételeinek alakulásáról szóló tájékoztatóból kiderült, idén szeptember 30-ig az erre az esztendőre tervezett összesen 24 millió 454 ezer forintból 23 millió 670 ezer 897 forintot fizettek be. A tárgyévi hátralék 5 millió 216 ezer 243 ezer forint, az előző évi hátralék 709 ezer 150 forint.

Forrás: nagylaki önkormányzat

A testület határozata szerint a polgármester cafetériája időarányosan (azaz novemberben és decemberben) bruttó 33 ezer 333 forint. A képviselők jóváhagyták a polgármester szabadságtervét, illetve megbízták, hogy Nagylak érdekeit képviselje a Makói Kistérség Többcélú Társulásában, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Önkormányzati Társulásban valamint Makó Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásban. Akadályoztatása esetén Gulácsi Krisztina alpolgármester, ha ő sem tud elmenni Kelló Róbert települési képviselő képviseli a falut. Módosították a község idei költségvetését, ezek szerint annak főösszege az 172 millió 789 ezer 350 forintról 177 millió 948 ezer 340 forintra emelkedett. Tájékoztató hangzott el a szociális célú normatíva alakulásáról. Ebből kiderült, hogy Nagylak önerőből ezt nem tudja fedezni. A magas iparűzési adó miatt kevesebb ilyen támogatást kap. A szociális étkezés béremelésére kapott támogatást a község, de nem lehet felemelni az étkezés térítési díjat, mert nem tudná kifizetni.

A testület határozott arról, hogy új megállapodást köt a helyi román nemzetiségi önkormányzattal, illetve hatályon kívül helyezte a községi gépjármű használatával kapcsolatos eddigi önkormányzati rendeletet, mely a Citroën Saxo személygépkocsi használatát az előző polgármester kizárólagos jogává tette.

Szóbeli előterjesztésként hangzott el, hogy a községháza elromlott fénymásolója helyett újat szeretnének venni. A testület zöld utat adott. A készülék ára, kiszállítással és beüzemeléssel együtt belefér a 800 ezer forintos, megszavazott keretbe.

Kolozsvári Rozália a szóbeli előterjesztésben elmondta, vissza kellene állítani a gyári buszmegállót. Elmondta, szeretne december 21-én délelőtt ismét a kalácsosztást tartani, s délután lenne gyertyagyújtás is.