Hírek Kék hírek Térség

Símaszkban, borssal felszerelkezve támadtak alvó áldozataikra

Hol van a pénz? – ordították, miután betörték a tanyaajtót. Végül majd 2 millió 400 ezer forinttal és egy 5 ezer forintot érő mobiltelefonnal távoztak a símaszkos rablók, akik őrölt borsot szórtak szét a lakásban, hogy a nyomkereső kutya ne kapjon szimatot. Most emeltek ellenük vádat. A pénz nem került elő.

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik tavaly novemberben egy nagytőkei férfira és annak 80 éves, súlyos beteg édesanyjára támadtak, azért, hogy őket kirabolják. A vádirat szerint a tartós betegségekben szenvedő férfi és mozgásában korlátozott, idős édesanyja közösen éltek tanyájukon. A vádbeli eseményeket megelőzően értékesítettek egy ingatlant, majd az adásvételből befolyt 3.500.000 Ft készpénzt otthon tárolták. Erről szerzett tudomást a más büntetőügyben elrendelt letartóztatásából szabadult vádlott, aki ezt megosztotta társával is, majd elhatározták, hogy a készpénzt akár erőszak alkalmazásával is megszerzik.

Ennek érdekében tavaly november 8-án este 7-kor, a szemüknél kivágott símaszkokat valamint kesztyűt viselve megjelentek a sértettek tanyájánál, majd miután meggyőződtek arról, hogy a sértettek lefeküdtek aludni, befeszítették a lakásajtó. Az ajtó felfeszítésének hangjára felébredt és felkelt a férfi, akinek a vádlottak zseblámpával a szemébe világítottak, majd kezeit hátra csavarták, a hálószobába visszavonszolták, az ágyra lelökték, és őt a mellkasán megütötték, miközben folyamatosan azt kiabálták neki, hogy „hol van pénz?”.

A dulakodás zajára felébredt az idős asszony is, akit a rablók szintén mellkason ütöttek, melynek következtében a járásában korlátozott sértett az ágyára visszazuhant. Édesanyja bántalmazásának hatására fia közölte a rablókkal a készpénz rejtekhelyét, akik összesen 2 millió 378 ezer forintot valamint egy 5 ezer forint értékű mobiltelefont vettek magukhoz. A helyszínt elhagyásakor a lakásban a nyomok eltüntetése érdekében magukkal vitt őrölt borsot szórtak szét.
A vádlottak a rablással szerzett készpénzt egymás között elosztották, majd azt ismeretlen helyre rejtették. A sértetteknek okozott kár az eddigi eljárás során nem térült meg.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben társtettességben elkövetett minősített rablás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat. A más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlott és a jelen ügyben letartóztatásban lévő társa bűnösségének kérdésében a Szentesi Járásbíróság fog dönteni.