Hírek Térség Top

Sárgára festik a készülőben lévő kiszombori bölcsődét

Kívülről elkezdték sárgára festeni, a csoportszobák fölött egy részen még hiányoznak a cserepek, de a déli oldalon már a napelemtáblák is fenn vannak a Rákóczi utcai leendő bölcsőde épületén.

Az új bölcsőde építése az év elején kezdődött meg a Rákóczi utcai egykori iskolaépület átalakításával. Majd megalapozták emellett a majdani három csoportszobának helyt adó épületet is.

A Rákóczi utca 8. szám alatti, régi iskolaépületben a szociális és irodahelyiségek működnek. A rég bezárt iskolaépületet átalakítása és bővítése eredményeképp, itt működik majd község új, a jelenlegi előírásoknak is megfelelő, korszerű bölcsődéje. A jelenlegivel ugyanis az a baj, hogy már évek óta nem felel meg az előírásoknak. Az előző kiszombori képviselő-testület régóta tisztában volt a helyzettel, ezért pályázott egy új bölcsőde építésére, mégpedig sikerrel.

A jelenlegi bölcsi helyzetéről az idén januári testületi ülésen Szegvári Ernőné polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az ÁNTSZ tavaly decemberi, soron kívüli ellenőrzésekor jelezte az önkormányzatnak, hogy például kevés a mosdó a meglévő intézményben. A polgármester azt is elmondta, az év végén 60 millió forintot kaptak a kormánytól, ez érinti a bölcsőde építését.

Az új bölcsőde építését igencsak régen tervezi az önkormányzat, hiszen a helyi képviselő-testület már tavaly februári ülésén – egy ellenszavazattal – arról döntött, hogy a Rákóczi utcai egykori iskolaépület bölcsődévé való átalakítására és az épület csoportszobákkal való bővítése céljából egy 100 milliós hitelkeretről szóló szerződést ír alá a legnagyobb magyar bankkal. Erre azért volt szükség, mert ugyan 127 millió forintot nyert TOP-os pályázaton a község, de látszott, hogy az elszabadult építőanyag árak miatt ez nem lesz elegendő. A hitelkeret nem azt jelenti, hogy az összes pénzt le kell hívni belőle, hanem azt, hogy ha kell, a szükséges pótösszeg ebből áll a rendelkezésükre.

navigate_before
navigate_next

A testület a döntés előtt mérlegelte a jelenlegi bölcsődei épület tatarozgatását, de arra jutottak, hogy bár arra a község összes tartalék pénze rámenne, de még akkor sem lenne megfelelő a végeredmény.

A Rákóczi utcai egykori iskolaépületen a munkálatokat az idén januárban kezdődött meg, a sikeres közbeszerzési eljárás, majd az azt követő szerződéskötés után.

Szerződés szerint az új bölcsőde épülete idén szeptember végéig kellett volna elkészülnie, de a munkálatokat erősen hátráltatták a májusi, június eleji hatalmas esőzések. Így a befejezés novemberre várható. Nem csak az épületet újítják meg, s készül el addigra az új szárny, de a Rákóczi utcai részen parkolók is készülnek, illetve felújítják az épület körüli járdákat is.