Hírek

Dallamokkal emlékeztek meg október viharáról

Különleges ünnepi koncertre került sor október 23-án este a Hagymaházban: Szentpéteri Csilla és művészbarátai egyedi látványvilággal gazdagított előadással emlékeztek meg ’56 eseményeiről. A finálén Farkas Éva Erzsébet polgármester is közreműködött gitáron.

A koncerten elsőként Liszt Ferenc Imádság című műve csendült fel, amely kapcsán Szentpéteri Csilla szólt azokról, akik valaha életüket adták Magyarország megmaradásáért, szembeszálltak a megszálló hatalmakkal akkori is, amikor reménytelennek látszott a kiállás, és kilátástalan volt a küzdelem a hatalmas túlerővel szemben.

– A fájdalmasan szép magyar sors része, hogy nemzeti ünnepeink nem örömünnepek, hanem megannyi tisztelgés, meghajtott, majd büszke daccal megemelt fej, sebtében elmorzsolt könnycsepp áll a szem sarkában. Október 23-a különösen ilyen ünnep – hangsúlyozta Szentpéteri Csilla, aki felelevenítette ’56 eseményeit is.

navigate_before
navigate_next

– A szabadságharc példátlan volt a XX. századi Európa történetében, az, hogy még szinte még gyereklányok és fiúk égő benzines palackokkal megállítják a fél Európát legyőző, világháborúban edzett szovjet páncélosokat, ez sokkolta a világot. Példátlan volt a megtorlás is, hiszen huszonéveseket akasztottak és ítéltek életfogytig tartó börtönre, a magát emberarcúnak hirdető hatalom. Annyi idős fiúkat és lányokat, hogy az enyémek, a mieink is lehettek volna. Az én fiam ilyen korú – hangsúlyozta a zongoraművész, megemlékezve azokról az anyákról és családokról, akik viselik ennek szomorúságát és fájdalmát.

navigate_before
navigate_next

A koncerten közreműködött Homonnay Zsolt, aki többek között a Honfoglalás című számot is elénekelte, a kiváló zenészek mellett pedig színpadra álltak a Maros Táncegyüttes szólistái, a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar, a JAG, valamint a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja is, a finálén pedig Farkas Éva Erzsébet polgármester is közreműködött gitáron.